Nieuw-Vlaamse Alliantie


Reflecterende nummerplaat binnen drie weken verplicht (05/09/02)

Bij gebrek aan regeringsinitiatieven, wijst de N-VA er op dat vanaf 1 oktober de reflecterende nummerplaat aan de voorzijde van de wagen voor iedereen verplicht is. In het parlement beloofde minister Durant de bevolking uitvoerig te informeren over de nieuwe verplichting met een grootscheepse campagne. De vakantieperiode heeft minister Durant echter volledig doen indommelen. Drie weken voor de verplichting is in velden en wegen nog geen affiche te bespeuren, geen radiospotje, geen regeringsmededeling... Anderzijds dienen de politiediensten wel vanaf 1 oktober elke overtreding te verbaliseren. N-VA-kamerlid Frieda Brepoels vraagt de dringende bijeenroeping van de kamercommissie Infrastructuur zodat vooralsnog wordt vermeden dat de burger pas wordt wakker geschud bij een toevallige politiecontrole.

Aanvankelijk wou de regering de verplichting reeds vanaf 1 januari 2002 opleggen. Na veel protest werd echter een nieuw KB (8 april 2002) uitgevaardigd waarin de ingangsdatum uitgesteld werd tot 1 oktober. Frieda Brepoels trachtte minister Durant nog aan het verstand te brengen dat de reflecterende nummerplaat geen enkele bijdrage levert tot de verkeersveiligheid. De repliek van de minister kon de oppositie, noch de meerderheid echt overtuigen: "Tijdens de nacht kan het helpen om een grotere zichtbaarheid van de voertuigen te garanderen". Daarnaast wordt medio volgend jaar een nieuwe Europese nummerplaat ingevoerd. Binnen minder dan een jaar mag iedereen dus opnieuw naar de winkel voor een nieuwe nummerplaat. Dit kan ongetwijfeld enkel in Belgisch Absurdistan.

Frieda Brepoels diende samen met o.a. SP.A-kamerlid Jan Peeters, een wetsvoorstel in om dit KB in te trekken. Onder bedreiging van premier Verhofstadt werd niet het KB ingetrokken, maar wel de steun van de parlementsleden van de meerderheid voor het wetsvoorstel. De bespreking van het wetsvoorstel moet zelfs nog beginnen.

Minister Durant blinkt zeker niet uit in haar aanpak om de verkeersveiligheid in ons land aan te pakken. Of wat te zeggen van de aankondiging dat binnen enkele dagen het KB dat een dodehoekspiegel verplicht op nieuwe vrachtwagens eindelijk zal verschijnen in het Staatsblad. De maatregel zal echter pas verplicht worden vanaf... 1 januari 2004!

N-VA Kamerlid Frieda Brepoels eist dat de regering eindelijk écht werk maakt van verkeersveiligheid. Zij heeft dan ook de dringende bijeenroeping gevraagd van de Commissie Infrastructuur in de Kamer.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, kamerlid, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---