Gemeente Maassluis

5-9-2002

Schriftelijke vragen VVD over luchtverontreiniging door zeeschepen

De fractie van de VVD heeft de volgende schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld.


1. Hebt u kennis genomen van het artikel Zeeschepen grote bron van luchtvervuiling langs kust in het Rotterdams Dagblad van 20 augustus 2002, waarin melding wordt gemaakt van een onderzoek van de Europese Commissie, waaruit blijkt dat zeeschepen een steeds grotere bijdrage leveren aan de luchtvervuiling, die doorwerkt tot op het land?


2. Als er geen maatregelen worden genomen zullen zeeschepen in 2010 ruim de helft van alle luchtverontreiniging op het land voor hun rekening nemen. Het gaan hierbij vooral om zwavel, stikstof, koolwaterstoffen en fijne stof. De vervuiling op het land wordt veroorzaakt door schepen die dicht onder de kust varen. De vraag doet zich voor wat dit dan betekent voor het Waterweggebied waar veel scheepvaartbewegingen zijn. Kunt u dit nagaan?


3. In hoeverre is hier sprake van gevaar voor de volksgezondheid?

4. Zijn er in dat kader normen voor de emissies door zeeschepen en worden deze normen overschreden?


5. Indien de vragen 3 en/of 4 bevestigend worden beantwoord, bent u dan met de VVD-fractie van mening dat er onverwijld bij de daarvoor in aanmerking komende instanties, in samenwerking met de andere Waterweggemeenten, actie dient te worden ondernomen?


6. De VVD-fractie verzoekt u deze kwestie nader onder de aandacht te brengen van de Inspectie voor de Volksgezondheid belast met het toezicht op de hygiëne van het milieu om het oordeel van die Inspectie te vernemen met daarbij het verzoek passende maatregelen te entameren.

Burgemeester en wethouders zullen de vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.