Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten
2002-09-05: Rijk moet haast maken met aanpak uitbuiting illegalen

De inspanningen van het Rijk om gemeenten te helpen bij de aanpak van de uitbuiting van illegalen zijn veel te mager. Dit zegt burgemeester Deetman in een brief aan de Tweede Kamer. De gemeente Den Haag heeft zelf dinsdag en woensdag een actie gehouden om illegale prostitutie, horeca, verkeer en slaappanden aan te pakken. Hierbij zijn o.a. 17 illegaal verhuurde panden aangetroffen met zeer (brand)onveilige stituaties. Ook zijn 79 illegalen aangehouden en overgebracht naar het immigratiekantoor in Den Haag. De gemeente kan het illegalenprobleem echter niet alleen oplossen, aldus Deetman.

De gemeente Den Haag herbergt enige duizenden illegalen, voornamelijk afkomstig uit Turkije, Marokko en Oost Europese landen zoals Bulgarije. De aanwezigheid van illegalen zorgt voor verschillende problemen zoals overlast op straat en gevaarlijke situaties door overbewoning en brandonveilige, sterk vervuilde panden. De grootste zorg van de gemeente is echter de criminele infrastructuur die in toenemende mate verbonden is aan illegaliteit en waarmee grof geld verdiend wordt. Voorbeelden zijn het regelen van de overkomst, het verzorgen van een sofinummer, het bieden van huisvesting en (illegaal) werk en het aanzetten tot prostitutie.

De mogelijkheden van het gemeentebestuur om tegen de uitbuiting van illegalen op te treden zijn volgens Deetman beperkt. De instrumenten liggen in handen van de rijksoverheid. Concrete maatregelen die Deetman van het Rijk verwacht zijn het opnieuw invoeren van een vergunningenstelsel voor uitzendbureaus en een spoedige instelling van regionale meldpunten waar werkgevers identiteitsdocumenten van werkgevers kunnen laten controleren. Deetman hekelt het feit dat het Rijk tevreden is over de invoering van de Wet allocatie arbeidskrachten door Intermediairs (WAADI), terwijl deze wet in Den Haag heeft geleid tot honderden nieuwe uitzendbureaus die veelal werk regelen voor illegalen. Hij juicht het initiatief van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) voor certificering van agrarische loonbedrijven toe, maar noemt de resultaten een druppel op de gloeiende plaat. Slechts 60 tot 70 van de ruim 2000 bedrijven in Den Haag en omgeving zijn op dit moment gecertificeerd.

Gecoördineerde Actie
Op dinsdagavond jl. hebben de Dienst Sociale Zaken, de Arbeidsinspectie, de Douane, de Belastingdienst, de politie en de vreemdelingenpolitie horeca-gelegenheden en kentekens van autos gecontroleerd. Bij de autocontroles zijn zeven proces verbalen opgemaakt voor verschillende overtredingen, waaronder de handel in drank en sigaretten. Vier autos zijn in beslag genomen door de

Belastingdienst. De gecontroleerde horecapanden hadden allen een vergunning. Wel zijn vier vreemdelingen opgepakt, zeven proces verbalen opgemaakt (o.a. voor de Arbeidsinspectie) en tien zaken overgedragen aan de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten vanwege het werken met een uitkering.

Woensdagavond heeft een controle van woningen plaatsgevonden, waaraan de dienst Stedelijke Ontwikkeling, Eneco, de Brandweer, de slotenmaker, de politie en de vreemdelingenpolitie deelnamen. 22 woningen zijn bezocht waarvan er zes leeg bleken te zijn. In de overige panden werden illegale slaapplaatsen en zeer vervuilde en brandonveilige situaties aangetroffen. Het grootste illegale slaappand had 20 slaapplaatsen. De Vreemdelingenpolitie heeft 79 illegale Bulgaren aangehouden. Deze zijn vanochtend door de IND met een charter teruggebracht naar Bulgarije.

De verzamelde informatie wordt geanalyseerd door o.a. de politie om toekomstige acties voor te bereiden, met als uiteindelijk doel het aanpakken van het uitbuitingscircuit van de illegalen.

last update: 5-9-2002 15:17:01 ;pag.: 15523; auteur: 616;cat.: