FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: NS breekt woord

FNV Bondgenoten is ontsteld over het feit dat de NS niet meedingt naar de lijn Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Van de 22 lijnen die de komende periode aanbesteed worden is dit de eerste. In de Koppeling, het personeelsblad van NS, liet het bedrijf dit voorjaar weten op al die 22 lijnen mee te dingen. Ook heeft het bedrijf toegezegd dat bij de aanbesteding geen enkele NS-er zich zorgen zou hoeven maken over de werkgelegenheid en dat iedereen in dienst kan blijven bij de NS. Andries van den Berg, bestuurder van FNV Bondgenoten; 'Door niet mee te dingen pleegt de NS woordbreuk. Ze zet hiermee de onder Noordzij verbeterde arbeidsverhoudingen op het spel'. Ook vraagt Van den Berg zich af wat de NS van plan is op de andere 21 lijnen die later aanbesteed zullen worden.

Op de lijn Zutphen-Hengelo-Oldenzaal werken zo'n 40 mensen. Syntus dingt wel mee naar de lijn. In dit bedrijf neemt de NS voor 40 procent deel.

FNV Bondgenoten bestudeert op dit moment de mogelijkheid de NS via de rechter aan haar woord te houden en zo het bedrijf te dwingen mee te dingen op de lijn.

Er liggen dit najaar nog een aantal ander op te lossen problemen tussen de NS en de bond. Zo wil FNV Bondgenoten dat de NS eindelijk serieus werk gaat maken van de sociale onveiligheid. Andries van den Berg: 'Tot nu toe is het gebleven bij mooi woorden, maar van actie komt nog weinig'. Ook over de aangekondigde reorganisatie (AIDA) onder het kantoorpersoneel zullen nog harde noten gekraakt moeten worden en zal er dit najaar onderhandeld worden over de nieuwe CAO bij NSR.

Meer informatie:
Andries van den Berg, bestuurder FNV Bondgenoten, 06 2297 3930 Ingrid van den Berg, voorlichter FNV Bondgenoten, 030 27 38478


05 sep 02 17:22