Ingezonden persbericht



- Persbericht

CDA nodigt fractie Leefbaar Rotterdam nadrukkelijk uit aanwezig te zijn bij de Dag van de Dialoog

De Rotterdamse CDA -fractie vindt het belangrijk dat burgers en organisaties met elkaar in gesprek blijven over gemeenschappelijke waarden en normen. De Dag van de Dialoog is hiervoor een uitstekend initiatief waar het CDA veel waarde aan hecht.De fractie van Leefbaar Rotterdam heeft aan het college vragen gesteld over de Dag van de Dialoog, die de CDA-fractie hebben verbaasd. Wij krijgen de indruk dat de fractie van Leefbaar Rotterdam geen prioriteit aan deze discussie wenst te geven.

Harm van den Born en Karen Duys, leden van de CDA-fractie, hebben hierover een open brief gestuurd aan de fractie van LR. Onderstaand treft u een integrale versie van de tekst van deze brief.

Rotterdam, 05 september 2002

Geachte heer Dorsman,

Op 29 augustus jl., stelde u, namens uw fractie Leefbaar Rotterdam, vragen aan het college inzake de Dag van de Dialoog . Deze roepen bij ons enige vragen op die wij aan u willen voorleggen.

In de preambule bij het coalitieakkoord 2002-2006, van Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA is de volgende passage opgenomen: Als basis voor de programmatische onderhandelingen geldt ook het respect voor opvattingen en culturen van Rotterdammers en de gelijkwaardigheid van alle mensen. Het College zal streven naar een gezamenlijk gedragen grotestadscultuur en gezamenlijk gedragen waarden en normen, waarbij de verworvenheden van individuele vrijheid een gegeven zijn en de verantwoordelijkheid van alle Rotterdammers voor zichzelf, voor elkaar en voor de samenleving centraal staan. Het gaat hierbij om de harmonieuze omgang van oude en nieuwe Rotterdammers, gebaseerd op wederzijds respect.

In het coalitieakkoord 2002-2006, van Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA is de volgende passage opgenomen: De verkiezingsuitslag laat zien dat onveiligheid, omvangrijke immigratie, onvrede en onrust in de stad de sociale verbanden tussen bewoners hebben aangetast. Dit vergt een debat over gemeenschappelijke waarden en normen. Het impliceert de wil om kennis te nemen van andere opvattingen en culturen. We streven naar een grote stadscultuur met gemeenschappelijk gedragen waarden en normen waarin eigen verantwoordelijkheid van Rotterdammers voor zichzelf, voor elkaar en voor de samenleving centraal staan. Rotterdammers en hun organisaties moeten kunnen worden aangesproken op omgangsvormen in het publieke domein, zoals veiligheid op straat en openbaar vervoer, inburgering en integratie, maatschappelijk ondernemen, werk, onderwijs en zorg. Verscheidenheid (pluriformiteit, multiculturaliteit, diversiteit etc.) in de Rotterdamse samenleving is een gegeven en dat betekent ook verscheidenheid aan opvattingen. Door immigratie is Rotterdam niet alleen een aantal problemen rijker geworden, maar zeker ook een groot aantal mogelijkheden en met name mogelijkheden voor de toekomst. Rotterdam moet als grootstedelijke pluriforme samenleving het accent leggen op samenleven. Naast het Nederlands als taal en de wetten en regels gelden ook de gemeenschappelijke waarden en normen als voorwaarde voor het samenleven.


* Bent u het met ons eens dat Rotterdam een stad is van mensen met vele verschillende culturen en organisaties, die samen de Rotterdamse samenleving vormen en hierover met elkaar in gesprek willen gaan?
* Bent u het met ons eens dat de Dag van de Dialoog een invulling is van het coalitie akkoord (zie bovengenoemde tekst uit het coalitieakkoord)? Zo nee, waarom niet?
* Bent u het met ons eens dat deze dag waardevol is voor alle Rotterdammers, ongeacht afkomst en dat het bijdraagt aan een groeiend besef van gemeenschappelijke waarden en normen? Zo nee, waarom niet?

Wij rekenen erop dat ook uw fractie zal deelnemen aan de Dag van de Dialoog gezien de doelstelling van het coalitieakkoord, om een debat over gemeenschappelijke waarden en normen in Rotterdam te bevorderen.

Met collegiale groet,

Harm van den Born Karen Duys

Noot voor de redactie/