Openbaar Ministerie

Huurders en hennep

Onlangs verscheen in het nieuws een klacht van woningbouwverenigingen dat zij geen informatie meer van de politie krijgen over huurders die in hun woning hennep kweken, vanwege een aanwijzing van het College. De aanwijzing waar op wordt gedoeld is de aanwijzing Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Volgens enkele media heeft die aanwijzing tot gevolg dat de politie geen informatie meer mag verschaffen aan woningbouwverenigingen over hennephuurders. Dat is niet juist.

Wat de politie wel en niet mag in de sfeer van informatievoorziening wordt gereguleerd door de Wet politieregisters en niet door een aanwijzing van het College. De aanwijzing Wbp heeft in de mogelijkheden van de politie dan ook geen enkele wijziging gebracht.

De volgende vraag is of het OM misschien heeft bepaald dat geen informatie over hennephuurders aan woningbouwverenigingen meer wordt verstrekt. Uit de aanwijzing volgt dat nadrukkelijk niet. Weliswaar worden woningbouwverenigingen in de aanwijzing niet letterlijk genoemd en is er een aantal voorwaarden aan informatieverstrekking aan dergelijke verenigingen gesteld (met name: recidive door de huurder), maar er kan wel degelijk informatie worden gegeven.

Wellicht is een aantal van die verenigingen in de laatste tijd (sinds de overstap op de Wpr en later Wbp van 1 mei 2000) geconfronteerd met een weigering informatie te verschaffen. Een dergelijke weigering is dan gegrond op de omstandigheden van het geval, die tot de conclusie leidden dat het belang van bescherming van de persoonlijke levenssfeer in dat concrete geval voor diende te gaan op het belang van de woningbouwvereniging. Maar die afweging moet altijd worden gemaakt, dat was voor de aanwijzing niet anders. In die zin heeft de aanwijzing Wbp dus al evenmin een verandering te weeg gebracht.