SP

Kabelbedrijven flessen consument met prijsstijging

De aangekondigde prijsverhogingen voor kabeltelevisie zijn volstrekt belachelijk. Dit stelt SP-Kamerlid Arda Gerkens, die minister Heinsbroek van Economische Zaken aanstaande dinsdag vraagt om het .kabelconvenant., dat is opgesteld door de overheid, de kabelbedrijven en de programma-aanbieders, niet te ondertekenen. Gerkens wil dat Heinsbroek de kabel terugkoopt, zodat het weer een betrouwbare publieke voorziening wordt.

Gerkens: .Het is ronduit schandalig dat de kabelbedrijven de consument willen laten opdraaien voor de slechte bedrijfsvoering van de afgelopen jaren. De kabel is een publieke voorziening waar de overheid zorg voor moet dragen. Ik ga Heinsbroek vragen of hij bereid is te onderzoeken hoe de overheid de kabel terug kan kopen. Daarmee weet iedere Nederlander dat het beeld nooit op zwart gaat.. Het Kamerlid vindt de dramatische ontwikkelingen rond bedrijven als UPC en Casema overtuigend bewijs van het feit dat privatisering van deze sector zeer onverantwoord is.

Het kabelconvenant zou bedoeld zijn om de mogelijkheden en de concurrentie op de kabel te vergroten. Veel televisiekijkers hebben hier echter geen behoefte aan, maar moeten wel voor de prijsstijgingen opdraaien. De aangekondigde concurrentie is bovendien een illusie, omdat kabelbedrijven nu eenmaal het monopolie hebben in hun gemeente. Gerkens: .De gewone televisiekijker is het slachtoffer van deze plannen. Iedereen moet gaan betalen voor een dienst waar slechts enkelen van zullen profiteren..


05 sep 02 17:50