Fontys


donderdag 5 september 2002
Voorzitter Fontys Hogescholen waarschuwt:
Collegegeld zal schrikbarend stijgen
Volgens de voorzitter van de raad van bestuur van Fontys Hogescholen Norbert Verbraak, is een dramatische stijging van het collegegeld tot 2.500,- onvermijdelijk. Dit is het gevolg van de efficiencykortingen die de overheid voor het hoger onderwijs in petto heeft. Verbraak deed deze voorspelling vanmiddag tijdens de opening van het academisch jaar.

In zijn speech voorspelt Verbraak een aanzienlijke stijging van het collegegeld de komende jaren. Hij reageert hiermee op de efficiencykortingen die het regeerakkoord aan het hoger onderwijs oplegt, zon 143 miljoen. De regering kan de al twintig jaar voortgaande bezuinigingen niet langer volhouden zonder de collegegelden vrij te geven. Wil het kwaliteit van Europees niveau leveren, dan zal het onderwijs het financiële gat moeten dichten door het huidige collegegeld voor voltijdstudenten van bijna 1.400,- met zeker 1000,- te verhogen.

Ook ziet de Fontysvoorzitter een voortgaande tendens bij de overheid om het hoger onderwijs als publieke taak af te stoten. Deze vervreemding dwingt Nederland in een uitzonderingspositie in vergelijking met andere Europese landen; een situatie die ons zeker verder achterop zal brengen. De sector zal steeds meer afhankelijk worden van de bijdrage van studenten zelf. Een logisch gevolg is dat instellingen minder energie willen steken in de kostbare regel- en verantwoordingsbureaucratie. Het nuttig rendement van de rijksbijdrage wordt daardoor veel te sterk beperkt.

Het verwondert Verbraak dat hij ondanks al deze problemen nog zoveel idealisme in het onderwijs zelf aantreft. Geen enkele sector levert zoveel maatschappelijk rendement op in geïnvesteerde euros als het onderwijs. Idealisme speelt ook een belangrijke rol in het strategisch plan dat Fontys bij deze gelegenheid ten doop hield.

De opening van het academisch jaar vond plaats in Sittard, waar Fontys gelijktijdig een modern nieuw onderwijsgebouw opende. De Commissaris van de Koningin in Limburg Mr. B.J.M. Baron Van Voorst tot Voorst, verrichtte de officiële openingshandeling.