Royal Dutch Petroleum

100 jaar raffinage en petrochemie in de Rotterdamse haven

Shell Pernis viert eeuwfeest

Shell Pernis viert vandaag haar honderdjarig bestaan. Met een feestelijk symposium werd stilgestaan bij het feit dat in 1902 voor het eerst benzine werd gedestilleerd in Rotterdam. Tijdens de bijeenkomst werd door diverse sprekers, onder wie burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam, ingegaan op de beslissende rol die de olie-industrie, met Shell als meest prominente vertegenwoordiger, heeft gespeeld bij de groei van Rotterdam tot wereldhaven nummer één. Tijdens het symposium werd het eerste exemplaar van het jubileumboek gepresenteerd en werd een donatie uitgereikt aan de scholen in Hoogvliet.

Op 23 juli 1902 werd de eerste, per schip uit Sumatra aangevoerde ruwe benzine gedestilleerd. Dat gebeurde op een installatie aan de Sluisjesdijk in de Rotterdamse wijk Charlois. Het was het begin van grootschalige raffinage- en petrochemie-activiteiten. In 1936 zouden de activiteiten van de 'Benzine-Installatie Rotterdam' worden voortgezet op een nieuwe locatie nabij het dorp Pernis, onder de verzamelnaam 'Shell Pernis'. Nog altijd is voor veel Nederlanders de naam Pernis synoniem met Shell en met de petrochemische activiteiten in het gehele Botlek-gebied.

Nadat de bekende Rotterdamse schrijver/journalist Koos de Gast in een anekdotisch betoog de historie van Shell Pernis had behandeld, sprak burgemeester Ivo Opstelten over de relatie tussen Shell en de gemeente Rotterdam. 'Shell en Rotterdam zijn samen groot geworden,' aldus de eerste burger van 's werelds grootste havenstad. 'Van de inkomsten van het Gemeentelijk Havenbedrijf neemt Shell 12 procent voor zijn rekening,' zo schetste hij. 'Maar de relatie is veel dieper en intensiever dan die van huisbaas en huurder.' De verhoudingen zijn volgens Opstelten de afgelopen jaren opener geworden. 'Het is nu en in de toekomst een LAT-relatie.' Hij voegde eraan toe: 'We hebben in goede samenwerking veel bereikt en er staan diverse projecten op stapel die de samenwerking alleen maar kunnen intensiveren. Als Shell Pernis en Rotterdam zich voluit inzetten om samen hand in hand verder de toekomst in te gaan, dan kunnen we die toekomst met vertrouwen tegemoet zien.'

Jeroen van der Veer, president-directeur van 'Koninklijke Olie' en voormalig (1992-1995) algemeen directeur van Shell Pernis, toonde zich eveneens zeer optimistisch over de toekomst van de raffinaderij. Hoewel Shell nadrukkelijk actief is in nieuwe duurzame energievormen, zoals wind- en zonne-energie en waterstof, zullen volgens Van der Veer koolwaterstoffen zoals olie ook in 2025 nog de meest economische brandstof vormen, zeker voor transportdoeleinden. 'Ik zie ons over een kwart eeuw nog steeds ruwe olie raffineren, met de huidige basisprocessen van destilleren en kraken.' De brandstoffen die Pernis produceert worden steeds schoner, onder andere door steeds meer zwavel te verwijderen. Dat is een van de manieren waarop Shell invulling geeft aan haar streven van Pernis een duurzame raffinaderij te maken. Ook studeert Shell op oplossingen voor het broeikasgas CO2 door een verdere vermindering van de uitstoot, opslag in oude gasvelden en nuttige toepassingen in bijvoorbeeld de glastuinbouw. 'Daarnaast zijn we omringd door bijna een half miljoen buren die 's avonds rustig willen slapen, 's zomers zelfs graag met open raam. Minder stof, stank, fakkel en geluid. We besteden daar - in overleg met de Burenraad - veel aandacht aan,' aldus Van der Veer.

Tijdens het symposium werd een jubileumboek uitgereikt aan alle nog in leven zijnde voormalig algemeen directeuren van Shell Pernis. Het kloeke boekwerk bevat naast een geschiedkundige beschrijving van 100 jaar raffinage in Rotterdam ook veel historische foto's en interviews met betrokkenen (zowel binnen als buiten Shell). Bij het boek is een dvd gevoegd die bijzonder, historisch beeldmateriaal bevat. Het boek (inclusief dvd) is vanaf vandaag ook verkrijgbaar in de boekhandel.

Ter gelegenheid van het jubileum werd een gezamenlijke donatie gedaan door Shell (¤ 200.000) en de gemeente Rotterdam (¤ 75.000 uit het Innovatiefonds Stedelijke Woonkwaliteit) aan de Hoogvlietse scholen. Van het totaalbedrag worden grote installaties voor zonne-energie aangeschaft voor de drie locaties van de twee middelbare scholen in Hoogvliet. Voor de 14 basisscholen zijn kleinere solar-installaties beschikbaar. De scholen mogen het geld dat hiermee op de energierekening wordt bespaard zelf naar eigen inzicht besteden aan andere nuttige doelen. Bovendien is voor de leerlingen van groep 8 van de basisscholen en voor de brugklasleerlingen in het voortgezet onderwijs een educatief programma over duurzame energie beschikbaar.

Shell Persdienst,
tel.: 070 - 377 8750
fax: 070 - 377 8751