Provincie Flevoland



Flevoland verstevigt band met Rusland

De provincie Flevoland sluit met de Russische stad Dmitrov een cultureel verdrag met name gericht op de interesses van jongeren. Een interactieve culturele website, uitwisseling van kunstenaars, exposities en ontmoetingen in het kader van cultuureducatie maken deel uit van de overeenkomst. De provincie stelt hiervoor jaarlijks 11.345 euro beschikbaar in de periode 2002 2005. De bestaande
vriendschapsrelatie tussen de Nederlandse provincie en de Russische stad die zon 70 km ten noorden van Moskou ligt, wordt daarmee verder verstevigd.

Op de interactieve culturele website kan binnenkort iedereen in Flevoland en Dmitrov kennis nemen van elkaars cultuur en kan men makkelijk met elkaar communiceren. Het zwaartepunt bij de uitwisseling ligt op het overbrengen van kennis en ideëen uit Dmitrov naar Flevoland.
In het kader van het uitwisselingsprogramma gaan Russische folkloristische dansgroepen in Flevoland workshops geven en optredens verzorgen. Muziekdocenten uit Dmitrov komen in Flevoland op projectbasis lesgeven en brengen speciale deskundigheid en vaardigheden mee, zoals van het accordeonspel.
Kennis van de opzet van vernieuwende kunstvormen- en uitingen, zoals streetdance, theatersport en grafitti painting, is in Flevoland in diverse vormen aanwezig. De opzet van de jongerencultuurdag, zoals in Flevoland heeft plaatsgevonden, kan overgedragen worden aan het Cultuurpaleis in Dimitrov.
Deze en andere projecten staan beschreven in de overeenkomst die de provincie met het Centrum voor Kunst en Cultuur De Kubus in Lelystad en Cultuurpaleis Dmitrov is aangegaan. De culturele instellingen staan garant voor de uitvoering van de activiteiten.

Voorgeschiedenis
De samenwerking tussen Rusland en Flevoland begon in 1989. Een vertegenwoordiger uit Dmitrov kwam naar Flevoland om kennis op te doen van onze landbouwsituatie. Het Flevolandse grondgebied was toen nog staatseigendom, net als het Russische grondgebied destijds. Meerdere bezoeken, over en weer, volgden. In 1991 werd een officieel vriendschapsverdrag tussen Flevoland en Dimitrov getekend. Sindsdien werken de provincie Flevoland en stad Dmitrov met elkaar samen. Om van elkaar te leren en om elkaar te helpen. Dit gebeurt sindsdien op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, landbouw, economie en communicatie. En de laatste jaren ook op het gebied van cultuur. Met de nu gesloten overeenkomst heeft de culturele samenwerking een officiëler en structureler karakter gekregen.