D66

D66: beoordeling EU uitbreiding eist meer tijd

Buitenland en defensie

Thom de Graaf

05-09-2002 - D66 acht het onacceptabel dat de nationale parlementen 7 dagen de tijd krijgen om een definitief oordeel te geven over de kandidaatlidstaten. Het is voor D66 onacceptabel dat een van de grootste ondernemingen van de Europese Unie op zo'n wijze wordt afgehandeld.

In het huidige tijdschema van de Europese Raad verschijnen de laatste voortgangsrapportages over de kandidaatlidstaten op 16 oktober a.s.. Op 24 en 25 oktober zal de Europese Raad op grond van die rapportages besluiten welke kandidaten voldoen aan alle criteria en toe mogen gaan treden. De Tweede Kamer wordt dus geacht in 7 dagen dit verstrekkende besluit te nemen.

Het is voor D66 onacceptabel dat een van de grootste ondernemingen van de Europese Unie op zo'n wijze wordt afgehandeld. Nationale parlementen dienen ruim de tijd te krijgen voor de beoordeling van de individuele kandidaatlidstaten. Het huidige tijdschema benadrukt het zeer geringe democratische gehalte van de uitbreiding. Na het besluit van de Europese Raad van 24 en 25 oktober zal er geen toetsing van individuele kandidaatlidstaten meer plaatsvinden. Dan zal met de goedgekeurde kandidaten één gezamenlijk toetredingsverdrag opgesteld worden.

Indien het tijdschema niet wordt aangepast zal D66 zich ervoor inspannen dat de Tweede Kamer de Nederlandse regering geen mandaat meegeeft voor de Europese Raad van 24 en 25 oktober. Een Kamermeerderheid is het eens met dit standpunt van D66. Dat betekent dat de Nederlandse regering niet zou kunnen instemmen met een beslissing over de uitbreiding op dat moment en daar dus een veto over zou moeten uitspreken.