Rijksuniversiteit Groningen

21 aug 2002

Nummer 104 21 augustus 2002

Dubbelstudent wordt nieuwe RUG-huisdichter

Grenzeloze wetenschap
Nieuwkomer
Presentatie dichtbundel
Noot voor de pers

Guido van der Wolk (22), vijfdejaars student sterrenkunde en tweedejaars wijsbegeerte, is benoemd tot huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het academisch jaar 2002-2003. Komend studiejaar zal hij zijn poëtisch commentaar geven op actuele universitaire gebeurtenissen en thema's. Het is voor de derde maal dat aan de Groningse universiteit een huisdichter wordt aangesteld. Het huisdichterschap van een student is een uniek fenomeen in de universitaire wereld.

Grenzeloze wetenschap

De huisdichter is uitverkozen op basis van zijn bestaand dichtwerk en het gedicht 'Grenzeloze wetenschap' dat hij in opdracht schreef over het thema 'een nieuw studiejaar'. Een jury, onder voorzitterschap van de Groninger stadsdichter Bart Droog, koos unaniem voor het werk van Van der Wolk. Het bekroonde gedicht wordt deze week gepubliceerd in de Groningse universiteitskrant UK. De nieuwe huisdichter zal het winnende gedicht op 2 september voordragen tijdens de officiële opening van het academisch jaar aan de RUG.

Nieuwkomer

Guido van der Wolk (Bilthoven, 1980) studeert sinds vier jaar sterrenkunde aan de RUG. Vorig jaar schreef hij zich ook in als student wijsbegeerte. Als dubbelstudent en dichter wil hij de grote vragen van het universum verder uitdiepen. In de literaire wereld is Van der Wolk een nieuwkomer. Hij volgde de cursus 'creatief schrijven' van het cultureel studentencentrum USVA en deed mee aan de dichtwedstrijd Wordslam van de Schrijversschool Groningen.

Presentatie dichtbundel

Het project RUG-huisdichter is een initiatief van de Groningse universiteitskrant UK. Het project heeft de warme steun van de rector magnificus van de RUG prof.dr. D. Bosscher en zijn opvolger prof.dr. F. Zwarts, die de huisdichter voor ieder gepubliceerd gedicht 'een goede fles wijn' bieden. De huisdichter publiceert in de UK en op de site van RUG.

In 2000 ging het project aan de RUG van start met twee studentdichters: Daniël Dee en Petra Else Jekel. Afgelopen studiejaar nam student economie Gertjan Laan de pen van hen over. Op 5 september presenteert hij in Athena's Boekhandel zijn eerste bundel 'Badans', waarin de gedichten die hij als huisdichter schreef zijn gebundeld. Aanvang 17.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst zullen alle RUG-huisdichters aanwezig zijn en voordragen uit eigen werk.

Noot voor de pers

Meer informatie: Guus Termeer, hoofdredacteur UK, tel. (050)363 66 97 (werk).

Zie ook: www.rug.nl/uk (snelzoeker: RUG-huisdichters)