Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

05/10/02 Koningin opent Sint Jans hospice te Middelburg

Hare Majesteit de Koningin opent zaterdag 5 oktober het Sint Jans hospice De Casembroot te Middelburg.

Een hospice is een vervangend thuis en bedoeld voor mensen die zich in de laatste levensfase bevinden. Door intensieve medische en verpleegkundige behandelingen wordt thuis wonen steeds moeilijker. Een hospice biedt in deze situatie een helpende hand en heeft tot doel de kwaliteit van het leven ook in deze laatste fase zo goed mogelijk te houden in een bijna-thuissituatie.
De bewoner kan gebruik maken van de reguliere mogelijkheden voor verpleging en verzorging van een patiënt in een thuissituatie. Er is niet alleen aandacht voor de medische zorg zoals pijnbeheersing en de bestrijding van andere lichamelijke klachten maar er wordt ook aandacht besteed aan psychologische, sociale en spirituele problemen. De zorg is in handen van speciaal hiertoe geschoolde verpleegkundigen en vrijwilligers.
De meeste hospices in Nederland zijn begonnen als particulier initiatief. Ook in Middelburg is het hospice op initiatief van twee inwoners gebouwd. Deze hospice is als eerste in Nederland in beheer overgenomen door een thuiszorgorganisatie. Het hospice biedt plaats aan vijf bewoners.

De bouw van de hospice is gefinancierd met behulp van een nalatenschap van een lid van de Johanniter Orde, mevrouw De Casembroot.