Rijksuniversiteit Groningen

Jubilerende Faculteit Bedrijfskunde opent lustrum met portret Carla Rodenberg


Donderdag 5 september, om 16.00 uur opent decaan prof.dr. A.H. van der Zwaan het lustrumjaar van de Faculteit Bedrijfskunde met de onthulling van het portret van prof.dr. M.R. van Gils, een van de oprichters van de faculteit. Het portret is gemaakt door beeldend kunstenares Carla Rodenberg. De portretonthulling is het officiële startsein voor een jaar vol activiteiten voor medewerkers, studenten, alumni en zakelijke relaties van de faculteit. Het lustrum heeft als thema 'Doing things together', waarmee de verbondenheid tussen faculteit, studenten en alumni wordt benadrukt.

Een mini-symposium voor het bedrijfsleven, een lezingenreeks in samenwerking met Studium Generale, een boekwerkje over de geschiedenis van de Faculteit Bedrijfskunde Groningen, een zeskamp, een terugkomdag genaamd Total College Day en groots eindfeest zijn de belangrijkste lustrumactiviteiten. Ook tijdens diverse wetenschappelijke congressen en symposia die het komend jaar vanuit de Faculteit Bedrijfskunde worden georganiseerd zal op feestelijke wijze aandacht worden besteed aan het 25-jarig bestaan. Verder verschijnt ter gelegenheid van het jubileum in oktober 2002 een speciale uitgave van het Bedrijfskundig Vakblad met diverse artikelen over samenwerking, verwijzend naar het lustrumthema 'Doing things together'. Universitair hoofddocent dr.ir. J. Slomp is gast-hoofdredacteur van dit themanummer.

Portret

Het portret van emeritus hoogleraar bedrijfskunde Maarten van Gils is gemaakt door beeldend kunstenares Carla Rodenberg, die bekend werd door haar rood-wit-blauwe schilderij van Koningin Beatrix. Het portret zal na afloop van het lustrumjaar opgehangen worden in de faculteitskamer in het Academiegebouw, als onderdeel van de RUG-portrettengalerij. Maarten van Gils richtte 25 jaar geleden de toenmalige Interfaculteit Bedrijfskunde op, die mede door zijn inspirerende leiding uitgroeide tot een van de grootste faculteiten van de RUG. Van Gils was decaan van de Faculteit Bedrijfskunde in de periodes 1976-1982 en 1988-1993. In 1981 was hij tevens interim-rector magnificus van de RUG. Als sociaal wetenschapper drukte Van Gils een belangrijk stempel op de ontwikkeling van de studie bedrijfskunde in Groningen, waar het accent ligt op de rol van mensen in organisaties. In 1998 werd prof.dr. M.R. van Gils benoemd tot Ridder van Oranje Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor de RUG.