Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 september 2002

PvdA presenteert initiatief wetsvoorstel inkomensverbetering lang-laag

Donderdag 5 september presenteert PvdA-woordvoerder Saskia Noorman een initiatief wetsvoorstel om te komen tot een structurele inkomensverbetering voor mensen die lang een laag inkomen hebben en geen uitzicht meer hebben op betaald werk.

Vermeend had in maart 2002 het groene licht gekregen van het kabinet voor een dergelijk wetsvoorstel dat per 1.1.2002, terugwerkend, zou ingaan. De Raad van State heeft daarover positief geadviseerd. De huidige regering daarentegen heeft in het regeerakkoord laten weten de categoriale bijstand te willen afschaffen en heeft bovendien deze week te kennen gegeven het wetsvoorstel Lang-laag niet naar de kamer te sturen.

Er zijn verwachtingen gewekt. Sociale minima die niet meer kunnen werken hebben dat extra inkomen, waar het geld voor klaar ligt, hard nodig. De PvdA dient nu het Initiatief wetvoorstel Inkomensverbetering in. Het bevat dezelfde tekst als de door de vorige regering voorbereide tekst.

De presentatie van het initiatief vindt donderdag om 15.00 uur plaats in de Marcus Bakkerkamer in het gebouw van de Tweede Kamer. Daarbij zullen ook vertegenwoordigers van onder meer FNV, VNG, CNV en Divosa aanwezig zijn om een eerste korte reactie te geven.

De tekst van het initiatief wetsvoorstel is donderdag vanaf 12.00 uur, onder embargo,verkrijgbaar bij de afdeling Voorlichting van de PvdA, kamer A 026.

Voor nadere informatie: Altie Blanken 070 - 318 2698 of 06 - 215 66 951