Verbond van Verzekeraars

Het Verzekeringsmagazine weer van start

RTL Z zendt vanaf donderdag 5 september a.s. weer de serie 'Het Verzekeringsmagazine' uit. De serie werd de afgelopen maanden onderbroken vanwege de zomerstop. Tot en met halverwege december is Het Verzekeringsmagazine nu weer wekelijks te zien op donderdag, zaterdag en zondag, met een wat aangepaste formule. In de aflevering van 5 september gaat Verbondsvoorzitter Carlo de Swart in op de plannen van het kabinet om de basisaftrek lijfrente af te schaffen.

Op 4 april dit jaar begon RTL Z met de uitzendingen voor Het Verzekeringsmagazine, waarin actualiteiten en ontwikkelingen in de verzekeringsbedrijfstak worden besproken. Het programma wordt gepresenteerd door Charles Huijskens, bekend van actualiteiten- en nieuwsprogrammas. In juni werd het programma na tien afleveringen onderbroken vanwege de zomerstop. Vanaf 5 september worden de uitzendingen weer hervat.

De formule van het programma is wat aangepast: in iedere aflevering zal Charles Huijskens een uitgebreid interview houden met een vooraanstaand persoon binnen of buiten de bedrijfstak over een actueel politiek-maatschappelijk onderwerp. Voor de elfde aflevering is dat een interview met Verbondsvoorzitter Carlo de Swart over de plannen van het kabinet om de basisaftrek lijfrente af te schaffen. Verzekeraars vinden dit een kwalijke zaak. De basisaftrek is essentieel voor een aanvullende pensioenopbouw. Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat 80 procent van de werkende Nederlandse bevolking (vijf miljoen mensen) een pensioengat heeft. Door het afschaffen van de basisaftrek wordt nu al die mensen de mogelijkheid ontnomen om op een eenvoudige manier iets aan hun pensioengat te doen.
De Swart geeft tevens aan dat hij het onbegrijpelijk vindt dat het nieuwe kabinet zo kort na de vorige belastingherziening, wil ingrijpen in de fiscale behandeling van oudedagsvoorzieningen. Nog geen twee jaar geleden werd de basisaftrek lijfrente immers ook al fors beperkt. Volgens de Verbondsvoorzitter past dat niet bij het langetermijnkarakter van pensioenopbouw.

Het Verzekeringsmagazine wordt iedere donderdag vier keer uitgezonden (08.00, 08.45, 11.40 en 15.40 uur) en op zaterdag (12.00 uur) en zondag (23.55 uur) nogmaals herhaald. Het Verzekeringsmagazine wordt mede mogelijk gemaakt door het Verbond.

4 september 2002

---