Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Spoorwegen is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

05-09-2002

CNV: "Goed dat treinkaartjes duurder worden"

Het is goed dat NS de prijs van treinkaartjes verhoogt. Om een goed openbaar vervoerssysteem in de lucht te houden is het noodzakelijk dat het bedrijf meer inkomsten krijgt. Zouden de vervoersbewijzen niet duurder worden dan is NS dubbel slecht uit omdat aan de andere kant van het spectrum de rijksoverheid tegelijkertijd wel meer geld verlangt voor het gebruik van de rails en wissels.

CNV Spoorwegen, onderdeel van de CNV BedrijvenBond, meent dat politici die nu weeklagen over het jongste NS-voorstel louter krokodilletranen huilen. Zeker als ze tegelijkertijd wel instemmen met de hogere rail-gebruiksheffing door de overheid.
Zonder extra inkomsten wordt de buikriem voor het spoorbedrijf wel heel erg strak. En kan NS domweg niet voldoen aan basiseisen die de overheid én reizigers stellen: beter en veiliger vervoer.

Voor de bond telt nog veel zwaarder dat de werkgelegenheid bij NS ernstig onder druk komt te staan. Dat staat zij nu al (NS wil tegen de duizend banen schrappen in de niet-rijdende sectoren), maar die druk wordt veel groter op het moment dat de geldkraan bij het spoorbedrijf tweezijdig wordt dichtgedraaid.

De bond heeft uiteraard begrip voor de positie van de consument, c.q. de reizigers. Maar hoopt tegelijkertijd dat die reizigers begrip kunnen opbrengen voor de positie waarin NS verkeert. "Een goed openbaar vervoer per rail kost nu eenmaal veel geld. Om het weer goed te krijgen zijn bovendien forse investeringen nodig op korte termijn. Ik hoop dat reizigers dat ook zullen begrijpen", aldus vakgroepbestuurder Wyb Kusters.

Houten, 5 september 2002

Nadere inlichtingen:

Wyb Kusters (vakgroepbestuurder):
023 - 568 46 70
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 - 6 348 243