---

Ministerie van Defensie



---

Hr. Ms. Van Speijk (CAVDKM)

Nederlands en Belgisch saluut bij binnenkomst Hr. Ms. Van Speijk

06-09-2002

Het multipurpose fregat Hr. Ms. Van Speijk vaart vandaag (5 september) om 14.00 uur plaatselijke tijd (20.00 uur Nederlandse tijd) de haven van Willemstad (Curaçao) binnen. Het fregat geeft 21 saluutschoten af aan de Koninkrijksvlag terwijl het door de Annabaai vaart. Het saluut zal hierna met een zelfde aantal schoten worden beantwoord door de saluutbatterij op Fort Krommelijn, nabij Fort Amsterdam. Na binnenkomst zal de Belgische boordhelikopter van de Van Speijk een ´low pass´ boven de Annabaai maken en een groet brengen aan de Gouverneur van de Nederlandse Antillen.

Korte tijd later worden wederom 21 saluutschoten afgegeven, deze keer aan de onderscheidingsvlag van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen. Dit saluut wordt beantwoord door de gewapende wacht van de Antilliaanse militie. De gouverneur van de Nederlandse Antillen, Mr. F.M.D.L.S. Goedgedrag zal, samen met de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, brigade-generaal R.L. Zuiderwijk, het saluut van het bordes van het Gouvernementsgebouw afnemen.

Hr. Ms. Van Speijk is op 25 augustus uit Nederland vertrokken en zal gedurende een periode van vier maanden in het Caribisch gebied blijven. Het schip wordt hier als extra eenheid ingezet voor anti-drugsoperaties in het Caribisch gebied. Het Nederlandse fregat wordt ingezet ter vervanging van Amerikaanse eenheden die elders nodig zijn in de internationale strijd tegen het terrorisme (Operatie ´Enduring Freedom´). Aan boord bevindt zich een Belgische Alouette III helikopter. Deze helikopter zal voor de gehele periode vanaf Hr. Ms. Van Speijk opereren. De Nederlandse marine heeft al jaren een operationeel samenwerkingsverband met de Belgische Marine. Om de samenwerking met de Belgische Marine te benadrukken, zal de Alouette III helikopter een kort eerbewijs brengen aan de Gouverneur. (archieffoto CAVDKM)