Korps: Friesland, plaats: Fryslân 5-09-2002
Politieberichten 5 september (7.00- 13.00)

Heerenveen: fietscontrole
Donderdagochtend is gecontroleerd op fietsverkeer tussen De Knipe en Heerenveen vanwege klachten uit de omgeving. De politie had al diverse malen gewaarschuwd. De fietser gebruiken niet het noordelijk, maar het zuidelijk fietspad. Vanochtend zijn 53 bekeuringen uitgedeeld. De boete is voor minderjarigen 12 euro en 23 euro voor volwassenen. Het betrof voornamelijk scholieren, die in groepen fietsten. De controle zal binnenkort worden herhaald.

Alde Feanen: toezicht
Woensdag tussen 13.00 en 21.00 uur is gecontroleerd in de Alde Feanen. Rond het Pikmeer zijn verschillende sportvissers gecontroleerd, drie van hen kregen een proces-verbaal voor het niet in het bezit hebben van een sportvisakte.

Leeuwarden: poging overval en getuigenoproep
Woensdag omstreeks 18.05 uur heeft een man geprobeerd een overval te plegen op een juwelier aan de Nieuwestad. De man kwam binnen, terwijl twee personeelsleden en drie klanten eveneens aanwezig waren. De man had een op een vuurwapen gelijkend voorwerp bij zich. Waarschijnlijk omdat hij het te druk vond in de winkel is de man op de vlucht gelagen. Het betreft een man met een getinte huidskleur, leeftijd tussen de 20 en 25 jaar, lengte 1.75 1.80 meter, kortgeknipt kapsel met zwarte krullen, nette verschijning, spreekt goed Nederlands. Bij de kleding valt op dat de man een zwarte leren jas droeg, met bruine stukken op de mouwen. Aangifte is gedaan door een 39-jarige vrouw uit Leeuwarden. Graag komt de politie in contact met eventuele getuigen op het algemene nummer van de politie Fryslân, 0900 8844.

Harlingen: diefstal uit bus
Tussen dinsdag en woensdagavond is ingebroken in een bus die stond geparkeerd aan de Westerzeedijk. Toen men woensdag bij de bus terugkwam bleken de rechterbuitenspiegel, alsmede de breedteverlichting van de zijkant van de bus te zijn verdwenen. Verder bleek dat er uit de kofferruimte drie dozen met 75 flesjes likeur en vijf kratten bier waren gestolen. Onbekend is hoe men is binnengekomen. Aangifte is gedaan door een 26-jarige inwoonster van Kirchroth.

Joure: aanrijding ten gevolge van mist
Donderdag omstreeks 08.10 uur vond tussen Sneek en Joure, circa drie kilometer voor het verkeersplein bij Joure, een aanrijding plaats waarbij zes voertuigen betrokken waren. Een 44-jarige automobilist uit Sneek reed op de linkerbaan. Hij wilde uitwijken naar rechts om een aanrijding te voorkomen, met de autos die voor hem stilstonden in de mist. Hierbij raakte hij de achterachterzijde van de laatste auto uit de file. De auto werd bestuurd door een 50-jarige inwoonster van Woltersum. De auto schaart en komt dwars op de rijbaan te staan. Even later botst een 67-jarige automobilist uit Sint Maartensbrug tegen de linkervoorzijde van de vrouw uit Woltersum. Een 26-jarige automobiliste uit Heeg stopte voor de aanrijding op de linkerrijstrook, maar werd vervolgens van achteren aangereden door een 37-automobiliste uit Heerenveen. Deze vrouw schampte vervolgens de auto van een 53-jarige automobilist uit Sneek. De vrouw uit Woltersum is per ambulance, met nekklachten, overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Dokkum: openbare schennis der eerbaarheid
Donderdag om 09.30 uur fietsen twee meisjes (waarvan een 17-jarige uit Broeksterwoude, de ander ongeveer even oud, eveneens woonachtig in Broeksterwoude) over het fietspad aan het Damwaldsterreedtsje. Aldaar zagen zij, in de bosjes, een man staan die hun wat toeriep. De man had hierbij zijn gulp open en liet zijn geslachtsdeel zien. De meisjes fietsten er snel vandoor. Signalement van de man: lichte tot blanke huidskleur, zwart haar, zwarte broek en zwart t-shirt. De politie heeft direct een onderzoek ingesteld, maar de man niet meer aangetrofen.

Marssum: frontale botsing scooter en fietser
Een 56-jarige fietser, een man uit Beetgum, is donderdagochtend frontaal tegen een bromscooter gebotst. De aanrijding vond plaats vlak voor Marssum, op de oude weg tussen Marssum en Leeuwarden. De fietser haalde een groep fietsers in en zag de bromscooter niet aankomen. De bestuurder van de bromscooter, een 33-jarige man uit Leeuwarden, is met pijn in zijn borstkas voor controle naar het Medisch Centrum Leeuwarden gegaan. De fietser had geen klachten.

Burgum: inbraken autos
Tussen dinsdagmiddag en donderdagochtend is aan de Hooiengastrjitte ingebroken in een auto. Door het portier aan de bestuurderszijde te forceren werd een radio/cd-speler gestolen. Een 34-jarige vrouw uit Burgum heeft aangifte gedaan. In de nacht van woensdag op donderdag is uit een andere auto aan de Kolfbaan eveneens een radio/cd-speler gestolen. Aangifte werd gedaan door een 46- jarige vrouw uit Burgum. In diezelfde nacht werd eveneens aan de Kolfbaan nog een auto opengebroken. Ook hier werd een radio/cd-speler weggenomen. Een 49-jarige man uit Burgum deed aangifte.

Bolsward: rijden zonder rijbewijs
Donderdag om 12.50 uur werd een 18-jarige motorrijder uit Bolsward gecontroleerd op de Mejuffrouw J.G Veenstraat. De man bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. De motor is waarschijnlijk niet verzekerd en zo lang gestald op het bureau.

Bureau Communicatie, (058) 880 82 72