INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

Canada geeft zeehondenjagers de vrije teugel

Grootste afslachting sinds de jaren 60
Bont voor Dieren en het IFAW - Internationaal Dierenfonds eisen gesprek met verantwoordelijke minister in Canada Op woensdag 4 september hebben het IFAW-Internationaal Dierenfonds en Bont voor Dieren, als vertegenwoordigers van hun 345.000 donateurs, een gesprek gehad met een afgevaardigde van de Canadese regering op de Canadese ambassade in Den Haag over de toenemende zeehondenjacht. Bont voor Dieren en het IFAW-Internationaal Dierenfonds hebben in het gesprek verzocht om een bijeenkomst op zeer korte termijn met de verantwoordelijke Canadese minister, de heer Robert Thibault. Marianne Thieme van Bont voor Dieren: 'Een dergelijke ontmoeting tussen de minister en Nederlandse dierenbeschermingsorganisaties heeft nog nooit eerder plaatsgevonden. De ambassade heeft aangegeven ons verzoek met spoed te bespreken en binnen 14 dagen met ons contact op te nemen. We wachten af.'

De delegatie, die het gesprek met de minister in Ottawa zal aangaan, bestaat naast vertegenwoordigers van het IFAW en Bont voor Dieren, verder uit afgevaardigden van andere internationale- en Europese dierenbeschermingsorganisaties. Verder hebben de organisaties een 'ceasefire' geëist: geen veranderingen in het beleid ten aanzien quotas of duur van het jachtseizoen 2003, voordat het gesprek met de minister heeft plaatsgevonden.
Ondertussen gaan de organisaties door met de voorbereidingen voor harde acties op wereldwijd niveau.

Marcel Bertsch van Stichting IFAW, die in maart van dit jaar het gebeid bezocht en daar TV beelden maakte: ' We kunnen, mogen en zullen niet tolereren, dat Canada dit voorjaar de zeehondenjagers alle ruimte heeft gegeven om de door henzelf vastgestelde quota van 275.000 zeehonden te overschrijden, de jacht langer heeft laten doorgaan en ook nog eens een extra afschot van 32.000 zeehonden heeft toegestaan. Hierdoor heeft er het grootste bloedbad sinds de jaren 60 plaatsgevonden.'
De internationale gemeenschap spreekt keer op keer haar afschuw uit over de commerciële zeehondenjacht. De heer Thibault is voornemens de jacht voor de komende jaren op veel grotere schaal te laten plaatsvinden.

Op de televisiezender SBS6 heeft Nederland de afgelopen maanden weer eens kunnen zien hoeveel dierenleed er gepaard gaat met deze onzinnige jacht. En weer reageerde Nederland massaal. Binnen enkele weken zijn er bij het IFAW en Bont voor Dieren duizenden reacties binnengekomen met de roep om iets tegen deze gruwelijkheden te doen. Reden te meer voor de organisaties om hun krachten te bundelen en een gesprek aan te gaan met de Canadese ambassade in Den Haag. De organisaties spraken namens hun 345.000 Nederlandse donateurs en mede namens 185.000 leden van de Dierenbescherming. Als onderdeel van WATCSH (World against the Commercial Sealhunt) vertegenwoordigden zij ook nog eens 10 miljoen leden en donateurs. Op dit moment worden overal in Europa protestacties voorbereid.

Sinds 1983 is de import van bont van babyzeehondjes in de Europese Unie verboden. Helaas mag bont afkomstig van oudere zeehonden (drie weken en ouder) nog altijd wel verhandeld worden in de Europese Unie. De markt voor zeehondenbont is in de Europese Unie vrijwel nihil; consumenten wijzen zeehondenbont massaal af.

Amsterdam/Den Haag, 5 september 2002

Meer informatie:
Bont voor Dieren tel. (020) 676 66 00 IFAW - Internationaal Dierenfonds tel: (070) 335 50 11


05 sep 02 14:59