STICHTING MITSWE

Stichting Mitswe wil bitter geld zoet maken

Stichting Mitswe heeft ten doel het tot stand brengen van een fonds dat financiële steun verleent aan initiatieven op cultureel en/of educatief gebied. De stichting zal zich daarbij met name richten op aanvragen voortkomende uit- of verbonden met de joodse cultuur en traditie.

Stichting Mitswe wil met de verkregen gelden cultuur-educatieve initiatieven (helpen) realiseren die elders minder makkelijk steun krijgen. Daarbij moet worden gedacht aan een scala van projecten; zoals digitaal lesmateriaal, workshops voor toneel of film, het (her)uitvoeren van werken van vergeten joodse componisten uit Rusland.

De gedachte achter Stichting Mitswe en de behoefte om .bitter geld zoet te maken' is ontstaan na de afsluiting van de onderhandelingen tussen de overheid en de joodse gemeenschap over de zogenoemde WO-II tegoeden. De individuele Maror gelden zijn inmiddels uitgekeerd. Stichting Mitswe verwacht echter dat bij de verdeling van de collectieve Maror gelden tussen de gevestigde organisaties en instellingen, nieuwe initiatieven niet of onvoldoende aan bod zullen komen. Daarom richt de stichting zich voor financiële steun ook tot de ontvangers van de individuele Maror gelden. Met daaronder de velen die vorig jaar de eerste (Maror) uitbetaling en afgelopen maanden ook, ietwat onverwacht, een tweede bedrag ontvingen.

Voor het financiële beheer, de beoordeling en honorering van aanvragen heeft de Stichting Mitswe samenwerking gezocht met het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het bijeengebrachte vermogen zal als Fonds op Naam bij het Cultuurfonds worden ondergebracht en heeft daarmee de zekerheid van deskundige begeleiding.

Bestuur
Oscar van Gelderen - voorzitter
Kaki Markus - secretaris
Herman Menco - penningmeester
Ferry Jongbloed
Tamara Benima

Voor meer informatie kunt u bellen met Herman Menco: 020 - 675 42 81, of kijk op de website www.stichtingmitswe.nl


05 sep 02 15:07