VERENIGING VNO-NCW

Johannesburg erkent rol bedrijfsleven

Top Johannesburg erkent rol bedrijfsleven in duurzame ontwikkeling

Den Haag, 5 september 2002 De ondernemingsorganisatie VNO-NCW is tevreden over de erkenning tijdens de Top van Johannesburg van de rol van het bedrijfsleven in het bereiken van duurzame ontwikkeling. Een ontwikkeling die de continuïteit van bedrijven waarborgt, met respect voor mens en milieu. Tijdens de eerste Wereldtop over duurzaamheid in Rio de Janeiro, tien jaar geleden, werd het bedrijfsleven nog gezien als deel van het probleem. Na de tweede Wereldtop in Johannesburg wordt het bedrijfsleven gezien als deel van de oplossing.

Ook premier Balkende onderstreepte in zijn toespraak in Johannesburg dat de inzet van het bedrijfsleven vele malen meer geld genereert voor armoedebestrijding dan ontwikkelingshulp kan doen. Wereldhandel is in Johannesburg dan ook niet ondergeschikt gemaakt aan milieuregels, zoals milieugroepen hadden gevraagd. Na 8 jaar Paars moet het ontwikkelingsbeleid dan wel herijkt worden door 'partnerships met het bedrijfsleven'. Daar ziet het wel naar uit, want staatssecretaris van Aardenne heeft in Johannesburg al veel energie gestoken in die partnerships.

Deze rol sluit aan bij de verantwoordelijkheid, die het Nederlandse bedrijfsleven al vele jaren heeft genomen voor milieuzorg. Een voorbeeld is het energieconvenant, waarin grote bedrijven beloven tot de wereldtop op het gebied van energie-efficiency te behoren. Die verantwoordelijkheid brengt ook met zich mee dat bedrijven verantwoording afleggen. In de woorden van de premier: 'niet omdat het moet, maar omdat zij dat willen'. Een handreiking is het vrijwillige Global Reporting Initiative, dat binnenkort in Amsterdam van start gaat. Pogingen van allerlei organisaties om maatschappelijk verantwoord ondernemen af te dwingen met verbindende afspraken, inclusief een strafhof, strandden gelukkig. Duurzaamheid is niet af te dwingen met nieuwe regels.

De Wereldtop biedt het bedrijfsleven ook nieuwe kansen. In een Actieplan zijn afspraken gemaakt. Zo moet het aantal mensen, dat geen toegang heeft tot schoon drinkwater en sanitair in 2015 zijn gehalveerd en moet het aandeel duurzame energie substantieel groter worden. Dergelijke ambitieuze doelstellingen zullen niet kunnen worden gerealiseerd zonder de inzet van het bedrijfsleven. Dat moet dan wel de mogelijkheid worden geboden om dat te doen zonder nieuwe regels en bureaucratie.


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is te bereiken op 070-3490167 of via Roelf van der Kooij 06 512 84 588/Wytze Russchen 06 557 61 908


05 sep 02 15:15