Koninklijke bibliotheek

KB richt NV op voor microverfilming & digitalisering

De Koninklijke Bibliotheek Den Haag heeft haar werkzaamheden op het gebied van microverfilming en digitalisering verzelfstandigd en ondergebracht in Strata Preservation NV. Dit bedrijf is een samenwerkingsverband tussen de KB en het Amerikaanse Online Computer Library Center, Inc. (OCLC) uit Dublin Ohio.
OCLC is een door bibliotheken opgerichte 'non-profit-corporation' in de VS, die sinds de jaren zeventig wereldwijd producten en diensten voor wetenschappelijke bibliotheken aanbiedt.

Als coördinator van het nationale conserveringsprogramma Metamorfoze en het landelijke digitaliseringsproject Het Geheugen van Nederland is de Koninklijke Bibliotheek sinds 1997 verantwoordelijk voor een goede infrastructuur op het gebied van microverfilming en digitalisering. De KB heeft sindsdien op dit terrein veel deskundigheid opgebouwd. Het vervaardigen van microfilms en het maken van digitale scans behoort echter niet tot de hoofdtaken van een nationale bibliotheek.

Met de oprichting van Strata Preservation kan de KB de opgebouwde expertise behouden en verder uitbreiden. De continuïteit wordt mede gewaarborgd doordat negen deskundige KB-medewerkers zijn overgestapt naar Strata.
De samenwerking met OCLC is vooral ingegeven door de jarenlange ervaring van deze organisatie op het gebied van microverfilming en digitalisering voor bibliotheken, archieven en musea in Amerika en Europa.

Strata biedt kwalitatief hoogwaardige producten die voldoen aan de nationaal en internationaal geldende eisen op het gebied van microverfilming en digitalisering.
Het bedrijf richt zich bij haar werkzaamheden in eerste instantie op microverfilming en digitalisering van kwetsbaar en uniek materiaal dat culturele erfgoedinstellingen willen conserveren en beter toegankelijk willen maken voor het publiek.

De oprichting van Strata maakt het mogelijk om beter te tegemoet te komen aan te verwachten schaalvergroting op het gebied van microverfilming en digitalisering. Bovendien stelt het nieuwe bedrijf de KB in staat de voor Metamorfoze en Het Geheugen van Nederland noodzakelijke kwaliteit en infrastructuur ook in de toekomst te garanderen.

Strata Preservation NV is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel Haaglanden, onder nummer 27248709. Strata is gehuisvest in het KB-gebouw, Prins Willem-Alexanderhof 5, Postbus 90424, 2509 LK, Den Haag.
Voor meer informatie over de werkzaamheden en mogelijkheden van Strata kunt u contact opnemen met de directeur, de heer R.M. Schouten, tel. 070-7802260 of 06-22404930; fax 070-7802270, e-mail: info@stratapreservation.nl. Zie ook de website op www.stratapreservation.nl.

5 september 2002

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland