Ingezonden persbericht

Persbericht NLIP, Den Haag, 5 september 2002


***Reactie NLIP op nieuwe kabeltarieven***

De NLIP, branchevereniging van Nederlandse Internet Providers, verwelkomt berichten dat de kabelnetwerken opengesteld gaat worden voor concurrenten. De NLIP heeft al lang gepleit voor een open kabelnetwerk en voor een marktomgeving waar alle concurrenten gelijke toegang hebben tot dezelfde infrastructuur. De recente aankondiging van een convenant tussen de kabelsector en de overheid dat de openstelling van de kabel mogelijk zou maken, is een stap in de goede richting.

Een groot deel van de leden van de branchevereniging Nederlandse Internet Providers, NLIP, bestaat uit internetproviders die consumenten toegang geven tot het Internet. Voor deze groep van Access Providers is open netwerk toegang essentieel. Immers, alleen via een netwerkaansluiting is het voor die ISP mogelijk om met de klant in contact te komen en via dit locale netwerk diensten aan te bieden.

De NLIP streeft naar een marktmodel waarbij concurrentie op en tussen infrastructuren mogelijk is. Alleen dat biedt de beste waarborg voor de beste prijs kwaliteit verhouding van Internettoegangsabonnementen. De ontbundeling van de local loop is noodzaak en wordt al dan niet via Europese en Nationale wetgeving afgedwongen.

De Intergebruiker moet kunnen kiezen uit een variërend aanbod maar kan dat alleen als ook de Internet Access Provider kan kiezen voor de meest geschikte infrastructuur tussen de klant en de provider. Het locale inbelnetwerk was lange tijd de enige keuze met analoog of ISDN als alternatief. Een abonnementsvorm tegen een vaste prijs per maand waarbij de klant permanent is aangesloten op het Internet is pas mogelijk geworden met de komst van ADSL-inafrastructuur-aanbieders.

Met het openstellen van de kabel krijgt de Internetgebruiker er een keuze bij. De Access Providers zijn in staat om hun diensten aan te bieden op meerdere infrastructuren. De ontwikkeling biedt nieuwe mogelijkheden voor ISPs, hoewel bij het
maken van een keuze zal worden gekeken naar het aanbod van de kabelbedrijven in vergelijk met dat van de ADSL-aanbieders. De NLIP is van mening dat deze ontwikkeling positief uit kan werken voor zowel klanten als providers maar zal bij het verloop van het process en de naleving van het convenant zeker een kritisch oog in het zeil houden.