Productschap Margarine


Statistisch Jaarboek: overzicht MVO-sector

Het Productschap Margarine, Vetten en Oliën heeft onlangs de laatste hand gelegd aan het Statistisch Jaarboek 2001. Hierin wordt een beeld geschetst van het reilen en zeilen van de Nederlandse oliën- en vettensector in relatie tot de Europese en mondiale ontwikkelingen.

Hieruit blijkt onder meer dat de invoerwaarde van de MVO-sector op 2,39 miljard is uitgekomen, ongeveer evenveel als in 2000, terwijl het invoervolume met 5,7 procent is gestegen. De uitvoerwaarde is daarentegen in vergelijking met 2000 met 4,7 procent teruggelopen tot
1,57 miljard, terwijl er in volume juist 10,6 procent meer is geëxporteerd. Het binnenlands consumptief verbruik van vetten en oliën lijkt zich te stabiliseren rond de 21,5 kilogram per hoofd van de bevolking. Deze en vele andere gegevens staan vermeld in het hoofdstuk met het samenvattende karakter De sector in grote lijnen. Het Statistisch Jaarboek onderscheidt een viertal productgroepen, te weten oliezaden, plantaardige oliën en vetten, dierlijke vetten en visolie en vet-/oliehoudende eindproducten, en bekijkt deze in aparte hoofdstukken. Achtereenvolgens worden per productgroep productie, invoer, uitvoer en binnenlandse afleveringen behandeld, met cijfers over 2000, 1999 en 1998 als vergelijkingsmateriaal. Binnen een productgroep wordt onderscheid gemaakt tussen de producten en worden in- en uitvoergegevens gesplitst naar landen(groepen). De bijlagen bevatten specificaties van de nationale gegevens en aanvullende informatie, zoals Europese en mondiale productie- en handelscijfers. In totaal telt het boek 98 paginas. Bedrijven die de voorkeur gaven aan een elektronische versie, hebben deze begin augustus reeds ontvangen. Ook kunnen zij het boek downloaden van het abonnementsgedeelte op de MVO-website, uiteraard in de rubriek Marktonderzoek en Statistiek. Degenen die liever de papieren versie willen hebben, ontvangen deze op korte termijn.

Niet-MVO-bedrijven die graag inzicht willen hebben in de economische ontwikkeling van de oliën- en vettensector, kunnen tegen betaling van 70 een exemplaar bestellen. Nadere inlichtingen, suggesties en bestellingen kunnen worden doorgegeven aan Jan Weimar, tel. 070-3195121, e-mail weimar@mvo.agro.nl.