Productschap Margarine


Solardiesel:
Koudgeperste koolzaadolie maakt opmars als brandstof

Koudgeperste kool-/raapzaadolie heeft de toekomst! Dat is de volle overtuiging van Hein Aberson, projectleider van Solaroilsystems. Zijn bedrijf werkt in samenwerking met de Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie (NLTO) aan de voorbereidingen voor de bouw van een oliemolen voor het koud persen van kool-/raapzaad.

Deze fabriek wordt als proef opgezet en zal in eerste instantie zon 3.150 ton koolzaadolie of solardiesel per jaar produceren uit 10.500 ton oliezaad, goed voor het laten rijden van 350 voertuigen. Het gaat behalve om personenautos ook om vrachtautos, locomotieven, tractoren en schepen. Sommige voertuigen worden aangepast met behulp van speciale hulpstukken zodat ze ook op onveresterde plantaardige olie kunnen draaien.

De oliemolen van Solaroilsystems moet straks in een bijna gesloten systeem van energieopwekking en gebruik gaan draaien volgens het systeem van warmte-/krachtkoppeling. De olie die uit het koolzaad wordt geperst, wordt de grondstof voor de WKK en levert aldus warmte en elektriciteit voor de oliepers en voor het proces van voordrogen. Getracht wordt er de komende tijd een geheel gesloten systeem van te maken.

De koude persing zorgt voor een extractie van 30% olie uit koolzaad in tegenstelling tot warme extractie met hulp van hexaan welke 40% olie oplevert. In de gewonnen olie bevinden zich echter, doordat er geen verhitting heeft plaatsgehad, geen fosfor en zwavel, waardoor verbranding van de olie geen bijdrage levert aan zure regen. De olie blijft ook zeer zuurstofrijk waardoor een schonere verbranding in de motor plaatsheeft en een hoge energiewaarde ontstaat:33,70 MJ/liter (voor dieselolie is dit 35,10MJ/liter). De resterende oliekoek bevat nog 10 à 12% olie (met een Voedingsenergiemaatstaf oftewel VEM-gehalte van 1250) en is een energierijke vervanger van geïmporteerd sojaschroot.
Aberson bevestigt dat het vooralsnog om een proef gaat, maar geeft aan dat een positievere opstelling van de Europese Unie en van de Nederlandse regering zeker tot meer kleinschalige productie-eenheden kan leiden, zoals er in Duitsland al ongeveer 140 bestaan. Samen met initiatiefnemers uit andere EU-landen hoopt hij tezijnertijd te komen tot een netwerk van kleine persinstallaties voor koudgeperste plantaardige olie die elk hun grondstoffen lokaal of regionaal inkopen.

Het volledige interview met de heer Aberson is te vinden in de Actueel van de rubriek Biobrandstoffen.