Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DNO. 2002/6271
datum
03-09-2002

onderwerp
Eidereendensterfte en het winnen van mosselzaad in de Waddenzee TRC 2002/7434

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen gesteld door het lid Teeven (Leefbaar Nederland) inzake het onderzoek naar de effecten van de schelpdiervisserij op de Waddenzee en het verband tussen de eidereendensterfte en het winnen van mosselzaad in de Waddenzee.

datum
03-09-2002

kenmerk
DNO. 2002/6271

bijlage

1 en 6 en 7
Ja, ik heb kennisgenomen van de door u bedoelde opmerkingen van Vogelbescherming Nederland in het Elsevier van 10 augustus jl. Vogelbescherming Nederland heeft inmiddels te kennen gegeven dat zij in het genoemde artikel niet correct is geciteerd. Waarbij ik er aan wil toevoegen dat het nieuwe inzicht dat we in 2003 via het Eva II onderzoek verkrijgen, mogelijk licht zal werpen op de mogelijke paradox waarop de vragen doelen.

2
Ik ben bekend met dit onderzoek. Het eindrapport is nog niet gereed.

3
Ja.

4
Het onderzoek binnen EVA II richt zich op de effectiviteit van het schelpdiervisserijbeleid en het onderzoek wordt begeleid door de Stuurgroep EVA II. Binnen het onderzoekspakket is zowel aandacht voor zowel de mogelijke positieve als negatieve effecten van de visserij op de natuur. Onderzoek naar de relatie tussen voedselaanbod en de ontwikkeling van vogelpopulaties maakt expliciet deel uit van het EVA II onderzoek.

5
Alle relevante inzichten en bevindingen op het gebied van schelpdiervisserij en natuur worden behandeld door de Stuurgroep EVA II. Dit geldt ook voor het onderzoek van dr. F. Borgsteede.

8
Het werk van de Stuurgroep EVA II is gelegitimeerd omdat het evaluatieonderzoek zich richt op de algehele evaluatie van het kustvisserijbeleid. De sterfte onder eidereenden en mogelijke relatie met het winnen van mosselzaad vormt een onderdeel van het totale aandachtsveld.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

ir. B.J. Odink

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Teeven (Leefbaar Nederland) aan de minister en staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over het onderzoek naar de effecten van de schelpdiervisserij op de Waddenzee en het verband tussen de eidereendensterfte en het winnen van mosselzaad in de Waddenzee. (Ingezonden 19 augustus 2002)

1
Hebt u kennisgenomen van de opmerkingen van de stichting Vogelbescherming met betrekking tot de invloed die het winnen van mosselzaad heeft op de populatie eidereenden in de Waddenzee? Steunt u deze opmerkingen? 1

2
Bent u op de hoogte van de bevindingen van Dr. F. Borgsteede (Onderzoeksinstituut ID-Lelystad/Universiteit Wageningen) dat de massale sterfte onder de eidereenden zeer waarschijnlijk veroorzaakt is door parasieten in de maag waardoor zij de mosselen niet meer konden eten en dus niet door een tekort aan mosselen door overbevissing van de Waddenzee? Ondersteunt u deze bevindingen?

3
Bent u op de hoogte van het feit dat de eidereend pas in de jaren vijftig is uitgegroeid tot een grote populatie en dat dit samenvalt met de komst van de mosselvissers naar de Waddenzee?

4
Wordt deze waarschijnlijk positieve invloed van de mosselvisserij op de eidereend populatie ook onderzocht door de stuurgroep EVA-2?

5
Zijn dit nieuwe inzicht en de bevindingen van Dr. F. Borgsteede doorgegeven aan de stuurgroep EVA-2 die momenteel namens uw ministerie onderzoek doet naar de effecten van schelpdiervisserij op de Waddenzee?

6
Deelt u de mening dat de uitspraak van de Vogelbescherming : 'Ook al zou de helft van de eidereenden sterven, het is toch goed als er geen mosselzaad uit de Waddenzee gewonnen wordt. De vogel moet op eigen kracht overleven.'zeer paradoxaal is gezien de eerdere roep om de eidereenden te redden van een wisse dood door de overbevissing van de Waddenzee?

7
Steunt u de paradoxale ommezwaai van het redden van de eidereenden populatie van de hongerdood door overbevissing naar hongerdood door het uitbannen van uitzetten van mosselzaad?

8
Is, gezien het feit dat zelfs de Vogelbescherming tot de conclusie is gekomen dat de sterfte onder de eidereenden niet wordt veroorzaakt door het winnen van mosselzaad in de Waddenzee, het werk van de stuurgroep EVA-2 nog gelegitimeerd?

1 Elsevier, 10 augustus jl.

up Reageren
Homepage

---