Consumentenbond

Consumentenbond laaiend over plannen kabelbranche 5 september 2002

Bond wil spoedoverleg met minister Heinsbroek

De Consumentenbond is laaiend over de plannen van de kabelbranche om het tarief voor televisiekijken drastisch te verhogen. Met die extra inkomsten willen de kabelbedrijven investeren in andere diensten via de kabel. Maar de tv-kijker zit daar niet op te wachten en de banken vinden het zo risicovol dat ze daar niet in willen investeren. De Consumentenbond heeft een spoedoverleg aangevraagd met minister Heinsbroek en bereidt consumentenacties voor.

De kabelbedrijven en de programmamakers zijn in het geheim prijsafspraken aan het maken. Ze hebben een onderling convenant in voorbereiding, waarin de kabelmonopolisten afspreken het kabeltarief met meer dan 20% (enkele euro's per maand) te verhogen. De reden hiervoor is dat de banken geen geld aan de kabelaars willen lenen voor het verder investeren in andere diensten via de kabel dan televisie, zoals internet en telefonie. De kabelbedrijven weten dat tv-kijkers geen kant op kunnen en zien hun klanten kennelijk als `investeerders', terwijl de banken notabene deze investeringen te risicovol vinden! De tv-kijker dreigt dus meer te gaan betalen voor hetzelfde, in verband met diensten die hij misschien helemaal niet wil hebben en waar hij alsnog voor moet betalen als hij die in de toekomst toch gaat afnemen. De Consumentenbond vindt kruissubsidie bij monopolisten sowieso onaanvaardbaar en is dus laaiend over de plannen.

De Consumentenbond vraagt aan de NMa om een onderzoek in te stellen naar de prijsafspraken binnen de kabelbranche, zodra het convenant getekend is. Ook heeft de bond om een spoedoverleg gevraagd met minister Heinsbroek, die voor het kabinet de regie voert over het kabeldossier. Als dat geen zoden aan de dijk zet, zal de Consumentenbond consumenten mobiliseren om vergaande acties te voeren tegen de kabelbedrijven. De voorbereidingen daarvoor worden op voorhand in gang gezet. De kabelbranche, vandaag bijeen op een kabelcongres, is vanmorgen reeds op de hoogte gebracht van het standpunt van de bond.