Gemeente Leiden

Winkeliers Breestraat steunen RijnGouweLijn

De RijnGouweLijn biedt zeer goede kansen om een nieuw kooppubliek naar de stad te trekken. Dat concludeert het rapport 'RijnGouweLijn, rem of motor voor de Leidse binnenstad?' dat de gedeputeerde Norder en wethouder Pechtold afgelopen woensdag ontvingen uit handen van ondernemers uit de Breestraat.

BOUWEN EN WONEN - De RijnGouweLijn biedt mogelijkheden voor het herinrichten van de winkelstraten waar de RijnGouweLijn door komt tot een aantrekkelijk voetgangers- en winkelgebied, stelt het rapport. Het volledig van gevel tot gevel herinrichten van de winkelstraten Breestraat en Steenstraat, zien de ondernemers als een must.

Na een aanvankelijk bezwaar tegen het tracé door de binnenstad, zien de ondernemers de RijnGouweLijn inmiddels als een voorwaarde voor handhaven en versterken van de regionale functie van de binnenstad in de toekomst.

Het rapport is in opdracht van de Kamer van Koophandel voor Rijnland opgesteld door LB Mobility, een Leids adviesbureau voor het ontwikkelen van lightrailprojecten, na een aantal discussieavonden met ondernemers.

Impuls

Gedeputeerde M. Norder en wethouder A. Pechtold reageerden verheugd op de gepresenteerde visie: "Wij voelen ons gesteund door dit rapport. Wij zijn blij dat nu ook de ondernemers de voorkeur geven aan het tracé door de binnenstad. De lijn zorgt voor een belangrijke impuls in de ontwikkeling van Leiden en van de hele regio. Bij de verdere uitwerking van de inrichtingsplannen voor de RijnGouweLijn hechten wij aan een goed overleg tussen alle partijen. De ondernemers horen daar vanzelfsprekend bij."

De ondernemers pleiten ervoor om naar voorbeeld van de stad Heilbronn een coördinator aan te stellen voor de contacten over het project tussen de gemeente en de betrokken ondernemers.

Voor Leiden heeft de aanleg van de RijnGouweLijn belangrijke voordelen: een betere verbinding voor forensen, toeristen en dagjesmensen naar stad en strand en een betere bereikbaarheid van de binnenstad voor winkelbezoekers van buiten de stad. Vanaf het Transferium kan men comfortabel per lightrail naar de binnenstad reizen. De RijnGouweLijn biedt hoogwaardig openbaar vervoer voor het woon-werkverkeer en vermindert uitlaatgassen en overlast door minder bussen in de binnenstad.