Gemeente Leiden

Paul A. Day, Socialistische Partij

"De historische binnenstad moet niet overbelast worden."

paul day Misschien kent u hem al: Paul Day speelt in de band Ritmico Especial, met swingende salsa en Caribische muziek, sinds de jaren zeventig actief in Leiden en omstreken. In 1969 kwam Paul aan in Leiden, vanuit Suriname, om Biochemie te studeren aan de universiteit. "Toen ik in Nederland kwam was er een vrij sterke Surinaams studentenbeweging, het was een hechte groep. In deze periode liggen overigens ook de wortels van mijn socialistisch gedachtegoed." Na vier jaar scheikunde schreef Paul zich in voor de HBO-opleiding Dramatische Expressie. Emplooi vond hij later bij de Stichting Kunstzinnige Vorming als parttime dramadocent.

"Ik geef in Rotterdam cursussen voor basis- en middelbare scholen, soms ook voor het hoger onderwijs. Ik werk dan met leerkrachten en leerlingen aan een theatervoorstelling, die ze later uitvoeren voor ouders, familie en vrienden: echt een happening." Ook werkt hij parttime voor de Universiteit Leiden. "Bij het 'International Office' coördineer ik beurzen voor afgestudeerde studenten die verder onderzoek willen doen." In 1994 kreeg Paul opnieuw de 'wetenschapskriebels' en begon hij met de opleiding Pedagogische Wetenschappen, waarin hij inmiddels is afgestudeerd.

Heeft hij met twee parttime banen wel tijd voor de politiek? "Jazeker. Ik ben sinds 1998 gemeenteraadslid en ben zeer betrokken bij wat ik doe. Ruimtelijke ordening, verkeer, economie, dat zijn thema's die mij bezighouden. Bijvoorbeeld de parkeerellende in Leiden. Ik steunde het Haagweg parkeersysteem met pendelbusjes. Ook sta ik al jaren achter voorstellen om meer met 'het water' te doen, zoals de watertaxi. We moeten in Leiden het vervoer goed organiseren om de historische binnenstad niet te overbelasten. Daarom is de SP tegen de komst van een Boommarktgarage." Ook zet Paul zich in voor de minima. De komende tijd wil hij met zijn fractie proberen te voorkomen dat woningcorporaties na de sloop van oude huizen alleen maar duurdere woningen bouwen. "Wij willen ook betaalbare huur- en koopwoningen voor mensen met lagere inkomens. Dus als goedkopere huizen gesloopt worden, moeten daarvoor geen duurdere woningen in de plaats komen."

Helaas zit Paul op dit moment thuis, met twee benen in het gips na een val van de trap. "De spieren van mijn bovenbenen zijn losgescheurd van de pezen. Na veel revalidatie zal het uiteindelijk allemaal in orde moeten komen. Ik probeer zo veel mogelijk te doen, maar in een rolstoel ben je toch minder mobiel. Ik wil niet teveel van mijn vrouw vragen, hoewel ze me gelukkig overal mee naartoe sleept."