Gemeente Leiden

Piet Peper, Leefbaar Leiden

"Geen zorg over zorg"

Piet Peper Sinds 1993 is hij 'coiffeur emeritus', oftewel gepensioneerd kapper. Daarvoor knipte Piet Peper dertig jaar lang "heel Leiden rond. Ik ken de stad en de mensen daarom erg goed. Ik ben een trotse Leidenaar." Ongeveer 15 jaar geleden meldde hij zich bij de Socialistische Partij aan, maar twee jaar geleden maakte hij de overstap naar Leefbaar Leiden, "omdat ik me binnen de SP-fractie niet meer thuis voelde."

Al twee jaar zit hij in de gemeenteraad voor deze partij, met sport, emancipatie en onderwijs in zijn portefeuille. Hij pleit voor kleinschaliger basisonderwijs: meer scholen met kleinere klassen. "Kennis is de basis van je samenleving," vindt Piet. "Daarom moeten we de universiteit ook koesteren." Naast onderwijs, kunnen sportverenigingen volgens hem een handje helpen bij de opvoeding. "Op woensdagmiddag, het weekend of op andere dagen kunnen deskundige mensen de jeugd opvangen. Ik heb gezien dat het kan en zou daar meer subsidies voor willen vrijmaken. Hoe meer sportfaciliteiten voor de jeugd, hoe beter, dus moeten we doorgaan met het verbeteren van sportparken." Ook vindt hij dat de sportvelden tijdens de zomermaanden gewoon geopend moeten blijven. "Misschien kunnen we met vrijwilligers iets doen om ze open te houden."

Piet doet zelf ook veel vrijwilligerswerk, voornamelijk in zijn hoedanigheid als kapper. Veel oude klanten knipt hij gratis, ook om gewoon even een praatje met ze te maken. "Geen zorg over zorg, zeg ik altijd. Soms werk ik vrijwillig in verzorgingstehuizen, om met de mensen te praten en om hun haar te doen. Dat is voor veel oude en zieke mensen echt belangrijk." Hier komt al een beetje zijn levensfilosofie naar voren: "Praten met en over mensen, dat vind ik belangrijk. Het maakt niet uit waar iemand vandaan komt. Ik gebruik liever niet het woord allochtoon bijvoorbeeld. We hebben het over mensen, zeg ik dan." Maar dat neemt niet weg dat een politicus als Piet de confrontatie niet uit de weg gaat, "want als je respect hebt voor de principes van de democratie, dan mag je soms ook best hard zijn". Maar ook vindt hij dat je het met andere partijen eens moet kunnen zijn. "Ja, bijvoorbeeld de VVD, ik snap dat wel, het belang van het bedrijfsleven. Iemand die 100 man in dienst heeft, die houdt in feite 100 gezinnen in leven. Dus ja, de economie en het bedrijfsleven zijn ontzettend belangrijk." Piet Peper is getrouwd en woont aan de Haagweg. Hoewel geboren in Rotterdam, is hij Leienaar in hart en nieren. Praten met mensen is zijn grootste hobby, naast het luisteren naar oude jazz. "Maar op drie oktober, doe me dan maar van die smartlappen!"