Dienstenbond CNV

Maetis Arbo: de strategie om uit het dal te komen 05-09-2002

Het vrijwel volledig vernieuwde MT van Maetis Arbo presenteerde eind mei jl. zijn plannen om Maetis op korte termijn terug op de rails te zetten. Op financieel terrein werden direct maatregelen genomen en het MT ontwikkelde een 'Twee sporenplan': enerzijds het terugdringen van de kosten en anderzijds het opnieuw vormgeven van de organisatie. Dit plan heeft mede als doel om de negatieve gevolgen weg te werken van het bij Maetis Arbo gedurende afgelopen twee jaar gevoerde mismanagement. Dat de prijs hiervan voor een aanzienlijk deel voor rekening van de werknemer komt, is ons overduidelijk geworden.

Zoals u weet hebben wij, CNV Dienstenbond, met de andere bonden, tijdens ons gesprek met de directie op 3 juli jl. de problematiek rondom de gestrande CAO-onderhandelingen nog eens besproken. Wij hebben aan de directie het voorstel gedaan om het CAO-overleg te hervatten. Wij zouden alsnog tot een CAO-akkoord per 1 januari 2002 willen komen, waarbij de looptijd van de CAO langer dan één jaar kan zijn. De directie van Maetis Arbo stelt zich op het standpunt dat de Maetis Arbo-CAO 1 januari 2001 tot 1 januari 2002 door stilzwijgende verlenging in ieder geval tot 1 januari 2003 blijft gelden.

Voorts heeft de werkgever zijn ongenoegen geuit ten aanzien van de kwaliteit van de huidige CAO. Deze zou naar zijn opvatting niet meer passen bij de gewijzigde en zich nog wijzigende omstandigheden binnen de Maetis-organisatie. De directie van Maetis is van mening dat de CAO voor de sturing te weinig onderscheid tussen groepen medewerkers maakt en te weinig incentives kent voor medewerkers die direct hun eigen prestaties en daarmee die van de organisatie kunnen beïnvloeden. De huidige CAO van Maetis Arbo lijkt de directie doorgeschoten op een aantal (secundaire) arbeidsvoorwaarden. De arbeidsvoorwaarden moeten een effectief middel zijn om mensen aan te sturen en met de organisatie te kunnen 'mee-ademen', aldus de werkgever. Hoe de werkgever dit wil realiseren is voor ons nog een raadsel. De werkgever wil ook overgaan tot het beter beheersbaar maken van de kosten in de onderneming. Volgens de werkgever is het essentieel om beheersing over kosten van de arbeidsvoorwaarden (CAO) te realiseren, nu ongeveer 70% van de kosten personeelskosten zijn.

Naast het vorenstaande moeten volgens de werkgever de lopende projecten binnen Maetis pas op de plaats maken. De huisvesting is afhankelijk van de nieuwe organisatie van operations, waarbij het huidige aantal van 15 regios wordt teruggebracht naar hooguit vijf of zes regios. Ten aanzien van ICT geldt dat de werkgever ook kritisch naar de kosten zal kijken.

Dit stemt ons niet optimistisch over de gang van zaken bij Maetis Arbo. Wij voorzien geen makkelijke CAO-onderhandelingen voor het komende jaar 2003. Wij zien dan ook aanleiding om een noodsignaal af te geven en de gezamenlijke krachten te mobiliseren. Hiervoor is uw bijdrage onmisbaar. Immers: hoe meer draagvlak, hoe sterker wij staan en hoe meer wij voor elkaar krijgen aan de onderhandelingstafel.

Op 10 oktober a.s. praten wij met de directie van Maetis verder over de stand van zaken bij Maetis Arbo. Voorts zullen wij, de vakbonden, in samenwerking met de ondernemingsraad, in week 43/44 een drietal bijeenkomsten voor al het personeel van Maetis Arbo (dus leden en niet-leden) organiseren met als doel iedereen te informeren en raadplegen over de huidige situatie omtrent uw CAO, alsmede over het door ons te bewandelen CAO-traject voor het komende jaar. Tevens zullen wij samen vaststellen wat onze inzet voor de komende CAO moet zijn. Binnenkort ontvangt u bericht waar en wanneer de bijeenkomsten gaan plaatsvinden.

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Ahmed Kansouh