Gemeente Katwijk


* Oprichting Stichting Kocon in Katwijk


---

Oprichting Stichting Kocon in Katwijk

Persbericht Stichting Kocon, Katwijk, 3 september 2002

Gemeenschappelijk alcohol- en drugsbeheer
Donderdag 5 september wordt de Stichting Kocon - Gemeenschappelijk alcohol- en drugsbeheer-, opgericht bij notaris Mr. A. Rueb van Verhees Van der Plas Notarissen in Katwijk. De nieuwe Stichting Kocon biedt nadere mogelijkheden voor het Platform Verslavingszorg Katwijk, een samenwerkingsverband van organisaties en vrijwilligers die zich inzetten voor verslavingszorg.

Aanvulling Platform Verslavingszorg
Het Platform Verslavingszorg Katwijk heeft de afgelopen jaren in nauwe samenwerking met de gemeente en de deelnemende organisaties en vrijwilligers veel ideeën, initiatieven en activiteiten ontwikkeld. Zo is bijvoorbeeld het preventieprogramma voor de scholen en verenigingen in Katwijk ontwikkeld, is het Jongeren Preventie Project (JPP) ontstaan en is ook de Stichting De Brug ontstaan. Als bestuurlijk orgaan heeft het Platform geen formele status en dat werd soms als een belemmering ervaren. Met de oprichting van de nieuwe Stichting Kocon is er nu sprake van een rechtspersoon, waarmee de mogelijkheden voor het Platform verruimd worden. Dit is vooral ook nodig om het Alcoholplan, dat om dit moment ontwikkeld wordt, meer mogelijkheden te bieden. Zo zal de Stichting Kocon het financieel beheer op zich nemen en kan er eenvoudiger een beroep gedaan worden op fondsen en sponsors. De stichting is nadrukkelijk geen vervanging voor het bestaande Platform; het huidige discussieplatform, de verschillende werk- en projectgroepen worden in de huidige vorm voorgezet.

Kocon
De naam van de nieuwe stichting is afgeleid van het werkmodel 'Kocon'. De drie ontwikkelingsstadia van een vlinder (rups, cocon en vlinder) staan symbool voor de onderdelen preventie, zorg en maatschappelijk herstel. Een van de uitgangspunten bij deze aanpak is een lokale en gemeenschappelijke aanpak van de verslaving; de samenleving is verantwoordelijk voor zijn eigen uitvallers. In het woord 'Kocon' is ook het woord coke verweven, maar dan de andere kant op gespeld: er is altijd een weg terug.

In het afgelopen jaar is achter de schermen gewerkt aan de statuten van de stichting en donderdag 5 september wordt de oprichtingsakte ondertekend. Het bestuur bestaat uit: drs. H.C. Moolenburgh, voorzitter, Mw. B.F. Bos-Beernink, vice-voorzitter, Mw. C.J. van Duyn, secretaris, dhr. J. van der Plas, penningmeester en Ir. B. G. A. Reinerink, 2e penningmeester. Het postadres voor de Stichting Kocon is Achterweg 18, 2223 BG in Katwijk.