Ingezonden persbericht


Tentoonstelling Electric Motion van Christof Schläger t/m 17 november 2002

Vooruitlopend op het internationale muziekfestival November Music 2002, dat tussen 6 en 13 november a.s. plaatsvindt in 's-Hertogenbosch, Gent en Essen, presenteert het Noordbrabants Museum in nauwe samenwerking met November Music, het Goethe Instituut te Rotterdam én Stichting Erasmusfestival 's-Hertogenbosch t/m 17 november 2002 de uit vier delen bestaande installatie Electric Motion van de Duitse componist en geluidskunstenaar Christof Schläger. Deze installatie verwijst, evenals het fotowerk van Bernd en Hilla Becher, duidelijk naar industriële architectuur en het (Duitse) industriële erfgoed.

Christof Schläger (1958, geboren in Polen) woont sinds 1968 in Duitsland. Hij studeerde techniek aan de Fachhochschule te Bochum. Tegenwoordig woont en werkt hij afwisselend in Herne (Duitsland) en in Amsterdam. Schläger bouwt met afgedankte onderdelen van apparaten, motoren en 'uitgediende' machines elektrisch aangestuurde installaties en klanksculpturen. De beperkte, repeterende mechanische geluiden van deze zelf ontworpen installaties dienen tevens als bron voor composities. De kunstenaar bespeelt zijn installaties niet manueel. Hij prepareert ze als een 'automaat' door er korte composities van circa twee minuten in te 'programmeren'. Ten behoeve van concerten neemt Schläger bijvoorbeeld variaties in luchtdruk van een sirene op en stopt die vervolgens in een keyboard of laptop. Door bespeling van deze muziekinstrumenten brengt hij daarna telkens andere versies van zijn composities ten gehore. De installatie Electric Motion bestaat uit vier delen: Knackdosen (1993), Schellenbaum (1993), Standzeit (1994) en Flatterbaum (1995). Het publiek kan de installatie met vier composities via een knop zelf starten.

In het kader van November Music 2002, See the Sound Hear the space, geeft Christof Schläger op zaterdag 9 en zondag 10 november 2002 om 15.00 uur twee concerten in de Statenzaal. Bezoekers met een entreebewijs van het Noordbrabants Museum hebben gratis toegang. Bij aanvang van beide concerten worden de deuren gesloten.

Aan de redactie:

Indien u extra informatie wilt of abeeldingen wilt bestellen, kunt u contact opnemen met: Rick Vercauteren, Hoofd Communicatie
Tel. 073- 68 77 807
Ee-mail rvercauteren@noordbrabantsmuseum.nl

of met Ingrid van Berlo, Medewerker Communicatie,
Tel. 073 - 6877 808
Ee-mail ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl