Gemeente Zaanstad

De B&W Besluitenlijst van 27 augustus 2002

vrijdag 6 september 2002

Het college van Burgemeester en Wethouders van Zaanstad heeft de volgende besluiten genomen:

Regeling Kinderopvang Alleenstaande Ouders verandert

Het college van B&W heeft besloten om bij de regeling Kinderopvang Alleenstaande Ouders (KAO) kinderalimentatie mee te tellen bij het vaststellen van het bruto inkomen. De gemeente Zaanstad hield bij de beoordeling van het maximale inkomen nooit rekening met deze inkomsten. Vergeleken met cliënten die alleen inkomen ontvangen uit arbeid, vindt de gemeente Zaanstad dit een oneerlijke situatie. In de praktijk ontstaan hierdoor grote verschillen. De verandering gaat in op 18 september a.s. Voor bestaande cliënten gaat de regeling op 1 januari 2003 van kracht.

De sector Sociale Zaken van de gemeente Zaanstad draagt zorg voor de reïntegratie van cliënten met een Abw/IOAZ/IOAW-uitkering op de arbeidsmarkt. Daarvoor volgen sommige cliënten eerst een opleiding. Voor alleenstaande cliënten met kinderen, die een opleiding volgen of (weer) aan het werk gaan, kan de gemeente kinderopvang of buitenschoolse opvang regelen. Hiervoor ontvangt Zaanstad van het Ministerie van VWS, op basis van de Rijksregeling Kinderopvang en buitenschoolse opvang alleenstaande ouders subsidie. Het Ministerie vergoedt de opvang totdat de (ex-)cliënt een belastbaar inkomen verdient van maximaal 130% van het bruto minimumloon ( 1601,34). Is het inkomen hoger, dan vervalt het recht op de regeling en moet de ouder binnen 6 maanden een andere plek vinden (bijvoorbeeld een gesubsidieerde plek of een werkgeversplek).

Meer dan 130%

Het ministerie bepaalt de inkomensgrens zonder daarbij de alimentatie voor kinderen te betrekken. De gemeente heeft echter de vrijheid deze keuze wel te maken. Wanneer cliënten kinderalimentatie ontvangen, kan het voorkomen dat zij ruim boven de 130% bruto minimumloon per maand aan inkomsten (inkomen uit arbeid en kinderalimentatie) ontvangen. Ouders die enkel inkomen hebben uit arbeid en een inkomen ontvangen boven 130% van het bruto minimumloon moeten de regeling wel verlaten.

Eigen bijdrage

De gemeente Zaanstad kiest er daarom voor de kinderalimentatie netto op te tellen bij het bruto inkomen. Verdient een ouder daarbij meer dan de maximale grens van 130% van het bruto minimum inkomen, dan vraagt de gemeente Zaanstad het meerdere dat de cliënt per maand ontvangt als eigen bijdrage. De cliënten kunnen dan wel gebruik blijven maken van de regeling. De sector krijgt immers de volledige kosten van de kinderopvang van het Ministerie vergoed. De extra inkomsten die de gemeente Zaanstad ontvangt investeert zij in de kinderopvang. In 2001 werd voor 174 kinderen gebruik gemaakt van de regeling kinderopvang. De cliënten kregen inmiddels een brief met een uitleg van de nieuwe regeling en de gevolgen voor hen persoonlijk.

Kapbeleid: aanscherping APV-regels na uitspraak Rijdende Rechter

De criteria voor het aanvragen van kapvergunningen voor gemeentebomen worden verhelderd. Dit betekent een wijziging op dit onderwerp van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). De criteria zijn (in volgorde van zwaarte bij belangenafweging):
1. risico, schade derden
2. structuur/beeldbepalende, historische waarde 3. natuurwaarde
4. aanwezigheid groen in de buurt
5. overlast
6. onderhoudskosten
7. herinrichting/bouwprojecten

waarbij geldt dat criteria 4 tot en met 7 afhankelijk van de plaatselijke situatie worden gewogen en per verzoek worden beoordeeld.

Aanleiding voor de aangescherpte criteria is de uitspraak van de Rijdende Rechter (uitzending: 16 september a.s.). Deze TV-rechter bemiddelde (´mediation´) tussen een Zaanse burger en de gemeente Zaanstad over een kwestie met drie fruitbomen. De klaagster wilde dat de gemeente de bomen kapte omdat ze overlast ondervond van het fruit. De gemeente wilde geen kapvergunning aanvragen. Bij de zitting bij de Rijdende Rechter bleek dat bestaand beleid niet helemaal helder is. De Rechter vond dat de gemeente in dit specifieke geval de ernst van de overlast onvoldoende heeft afgezet tegen het verlies van drie vruchtdragende bomen. Het College volgt de uitspraak van de Rijdende Rechter als bindend advies voor deze specifieke zaak. Met het vaststellen van de nieuwe criteria worden besluiten voor dit soort situaties helderder. Het besluit wordt ter kennisname aan de commissie Financiën, Stadsbeheer en Sport gestuurd.

Pleisterplaats De Poel: steiger wordt 8 meter lang

Burgemeester en wethouders zijn akkoord met het voorstel van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen (USHN) om een steiger in De Poel (ter hoogte van ´t Kalf) te realiseren met een lengte van 8,00 meter. Het betreft een compromis. De gemeente ging in het plan ´Pleisterplaatsen aan de Zaan´ uit van een steigerlengte van 11,00 meter. USHN wilde in eerste instantie slechts toestemming geven voor een lengte van 3,75 meter uit de Zaanoevernormaallijn. Zaanstad vond dat onacceptabel en heeft gesprekken gevoerd met het Hoogheemraadschap, waarna het voorstel van 8,00 meter werd gedaan. Nader technisch onderzoek wees uit dat een steigerlengte van 8,00 meter voldoet.

Zaanstad steunt actie zusterstad Zwickau slachtoffers wateroverlast.

In de afgelopen weken zijn grote gebieden in Duitsland zwaar getroffen door de hoge waterstanden. In de deelstaat Saksen, waarin Zwickau - zusterstad van Zaanstad ligt, heeft het hoge water zeer veel schade aangericht. Door Zwickau stroomt de rivier de Mulde en men heeft met grote inspanningen kunnen voorkomen dat de oude binnenstad onder water is komen te staan. In andere gemeenten aan de Mulde is wel grote schade ontstaan aan gebouwen en infrastructuur. Zwickau heeft Grimma, één van deze van deze zwaar getroffen steden, geadopteerd. De stad is 80 kilometer stroomopwaarts gelegen en telt ongeveer 18.000 inwoners. In de stad zijn veel huizen en andere gebouwen verwoest. Met hulpploegen wordt deze stad bijgestaan in de bestrijding van de wateroverlast en lediging van de acute nood. Daarnaast heeft Zwickau een geldinzamelingsactie gestart.

Het College van burgemeester en wethouders van Zaanstad heeft aan de gemeente Zwickau in het kader van deze actie, een bedrag van 5000 euro gegeven ten behoeve van een school in Grimma. Burgemeester R. Vreeman en wethouder N. Kroesen van Gelderen hebben deze bijdrage toegezegd tijdens hun bezoek aan Zwickau in het afgelopen weekend. Zwickau vierde toen haar stadsfeest dat voor een belangrijk deel in teken stond van de hulpactie aan de stad Grimma. De actie heeft inmiddels ruim 200.000 euro opgebracht.

Zaanstad en Zwickau onderhouden sinds 1987 een stedenband.