Gemeente Amerongen


Gemeente Amerongen

Rammelstroken weg

De raad van de gemeente Amerongen heeft besloten dat de rammelstroken in Overberg verwijderd zullen gaan worden. Natuurlijk zullen daar wel andere maatregelen voor in de plaats komen. Verschillende maatregelen zijn daartoe bekeken, van bloembakken tot drempels tot slalomconstructies. De nieuwe maatregelen moeten minder ergernis opwekken dan de rammelstroken, maar wel effectief zijn. Bovendien moeten ze bijvoorbeeld landbouwvoertuigen en caravans niet in de weg zitten.
Uiteindelijk is de voorkeur gevallen op een 60km/u asfaltdrempel. Deze moet tot een snelheid van 60 km/u comfortabel te nemen zijn, bij snelheden daarboven wordt de drempel goed gevoeld.

In eerste instantie wordt de Dwarsweg aangepakt en op een duurzaam veilige wijze ingericht: Ten eerste zullen de rammelstroken worden verwijderd. De fietssuggestiestroken zullen in rood worden uitgevoerd (als op de Bergweg) en er wordt gezorgd voor een betere afvoer van water dat nu op de weg en in de berm blijft staan. Op de kruispunten met de Achterweg en de Eindseweg komen kruispuntplateaus om de overzichtelijkheid te verbeteren, de snelheid te beperken en weggebruikers te attenderen op het kruispunt. Voorts zal een zestal 60 km/u drempels worden geplaatst. Deze maatregelen zijn in juli voorgesteld en besproken met de bewoners van de Dwarsweg. Naar aanleiding hiervan zal de situatie ter hoogte van de huisnummers 10 t/m 36 iets wijzigen: er komen haaientanden vanaf de toegangsweg tot de woningen, verkeer op de Dwarsweg krijgt hier dus voorrang. Tevens komt hier geen plateau, maar een drempel. Ook op de aansluiting van de Achterweg op de Dwarsweg zal de Dwarsweg voorrang krijgen en worden haaientanden aangebracht op de Achterweg. Dwarsweg wordt dus voorrangsweg.

De overige rammelstroken in Overberg, op de Bergweg en de Haarweg, zullen vervangen worden door een 60 km/u asfaltdrempel.

Het is de bedoeling dat in september/oktober tot uitvoering wordt overgegaan. De tekeningen liggen op het gemeentehuis ter inzage bij de balie van de sector grondgebiedzaken. U zult via deze pagina op de hoogte worden gehouden.