Katholieke Universiteit Nijmegen

Visitatie informatica
Nijmeegse opleiding Informatica bij top-vier
De opleiding Informatica aan de Katholieke Universiteit Nijmegen is kwalitatief goed. In het totaaloverzicht staat de opleiding op de vierde plaats. Dit staat in het visitatierapport dat donderdag 5 september tijdens het ICT-Kenniscongres in Den Haag aangeboden wordt aan VSNU-voorzitter mr. Ed d´Hondt.

De visitatiecommissie Informatica heeft in de periode van september 2001 t/m maart 2002 de opleidingen Informatica en Technische Informatica bezocht. Hieronder valt ook de opleiding Informatica aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Deze opleiding valt onder de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Het is een brede opleiding met veel keuzemogelijkheden - van fundamenteel tot toepassingsgericht - waarin het thema `kwaliteit van software' centraal staat.
De commissie formuleert in haar rapport onder andere acht sterke punten van de opleiding. Selectie van studenten in hun propedeusejaar op informaticavakken, goed docentenoverleg in datzelfde jaar, en het toenemend gebruik van nieuwe, activerende onderwijsvormen zijn hier een voorbeeld van. Ook wordt de aansluiting bij het afstuderen met onderzoeksexpertise binnen de faculteit als positief beoordeeld. Als aandachtspunten constateert de commissie dat er tijdens de opleiding meer aandacht nodig is voor schriftelijke vaardigheden, en dat studenten over hun verrichtingen op dit gebied meer terugkoppeling moeten krijgen. Een ander voorbeeld is de matige beoordeling van het systeem van interne kwaliteitszorg.
Het bestuur van de Nijmeegse subfaculteit ervaart de opmerkingen van de commissie als een steun in de rug bij de inspanningen om de kwaliteit van de opleiding verder te verbeteren. Inmiddels is een groot deel van de kritiekpunten in het rapport al ondervangen. 5-9-2002