Keuringsdienst van Waren

Nieuws

Verbeterde naleving drank- en horecawet op texel

Datum: 6-9-02

Uit de afgelopen weekeinde gehouden controles van de Keuringsdienst van Waren (onderdeel van de Voedsel en Waren Autoriteit) bleek zo"n 10% van de gecontroleerde ondernemers op Texel de Drank- en Horecawet te overtreden. Van de 36 bezochte ondernemers ontving 1 een proces verbaal en 3 een schriftelijke waarschuwing.

In navolging op de grootscheepse actie op Texel in de maand juli, heeft de Keuringsdienst van Waren het afgelopen weekeinde opnieuw controles uitgevoerd op het waddeneiland.

In juli overtrad maar liefst 64% van de ondernemers de Drank- en Horecawet, variërend van het schenken van alcoholhoudende drank aan jongeren tot de illegale verkoop van alcoholhoudende drank in kadoshops. Tijdens de controles van het afgelopen weekeinde bleek dat het merendeel van de alcoholverstrekkers nu wel naar legitimatie vroeg. Er werd slechts bij 1 bedrijf opgetreden tegen het schenken van sterke drank aan jongeren onder de 18 jaar.

De Keuringsdienst van Waren zal uiteraard de komende tijd blijven controleren op de naleving van de Drank- en Horecawet. Tegen overtredingen zal meteen opgetreden worden. In geval van een proces verbaal kan de boete oplopen tot een wettelijk maximum van 11.250 euro (voor rechtspersonen maximaal 45.000 euro). Het Openbaar Ministerie bepaalt uiteindelijk de hoogte van de boete.

De Keuringsdienst van Waren vormt een onderdeel van de Voedsel en Warenautoriteit en is belast met het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet.

De Drank- en Horecawet heeft als uitgangspunt een verantwoorde verstrekking van alcohol, met als doel het voorkomen van gezondheidsrisico"s en maatschappelijke problemen door misbruik van alcoholhoudende dranken.

foto: parkiet