Ingezonden persbericht

Mondelinge vragen van P.F.C. Jansen (SP-fractie) voor de statenvergadering van 9 september a.s. over de uitgave van het eerste nummer van PROV.

In juni vorig jaar is PM magazine een zachte dood gestorven. Daardoor zijn ons afgelopen anderhalf jaar paginavullende fullcolor foto's van gedeputeerden en burgemeesters die stralend of juist filosofisch in de lens staren bespaard gebleven. Ook moesten wij historische quotes missen als "Je kunt niet half zwanger zijn." Het peperdure glossy magazine, gericht op bobo's uit overheden, instanties en bedrijfsleven bleek voor het grootste deel rechtstreeks in het ronde archief te verdwijnen. De SP fractie heeft in 2000 bij wijze van steekproef 25 directies van grote bedrijven en stellingen in de provincie gebeld met de vraag: kent U PM magazine? In 24 gevallen volgde een oorverdovend zwijgen.

Na een verschillende discussies in de statencommissie Bestuur en Middelen is besloten om PM-magazine ten grave te dragen en in plaats hiervan in te zetten op een verbeterd tweewekelijks zakelijk informatiebulletin, waarin een compact overzicht wordt gegeven van relevante informatie uit het provinciehuis voor de doelgroep. Maar toen al mompelde de gedeputeerde public relations voortdurend iets over "verdieping" en "discussie". Dus helemaal gerust was ik er niet op.

Deze week viel het eerste nummer van PROV. Op mijn deurmat. Een aha-erlebnis van de eerste orde. Gingen in het laatste nummer van PM-magazine gedeputeerde Robbertsen en burgemeester Boekhoven van Zeist met elkaar in gesprek, in de nieuwe PROV. onderwerpen gedeputeerde Kallen en burgemeester Tchernoff elkaar aan een keiharde confrontatie. Was het in de laatste PM nog Piet de Visser, in het eerste nummer van PROV filosofeert oud-REMU directeur Jeu Bielders, nu voorzitter van de KvK, over de Utrechtse heuvelrug. En natuurlijk zijn er weer die prachtige kleurenfoto's en de pakkende quotes. Wat dacht U van mijnheer Ruttenberg (LPF), op de vraag of hij wel voldoende kandidaten heeft voor de komende statenverkiezingen: " Er zijn genoeg mensen die een baantje willen."

Kortom, de provinciale Pravda is weer helemaal terug van weggeweest. Dat brengt mij tot de volgende vragen:

1. Wat kost dit magazine?

2. Kan het College aangeven wie er bij de buitenwacht -anders dan de geinterviewde bobo's- zit te wachten op dit journalistieke produkt?
3. Bij het eerste nummer zit een reactieformulier. Kan het college aangeven bij welke respons de lancering van PROV. als mislukt beschouwd wordt?