Nieuw-Vlaamse Alliantie


Onderbetaling en onderwaardering huisartsen is gevaarlijk. De regering moet onmiddellijk maatregelen nemen. (06/09/02)

Uit een recente revisorale studie aan de hand van cijfers van de ziekteverzekering blijkt dat de remuneratie van de huisarts ondermaats is. De huisarts studeert 8 jaar en draagt een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hij is niet alleen de eerstelijnszorgverlener, maar ook de vertrouwenspersoon en bemiddelaar in tal van problematische situaties. Hij wordt geconfronteerd met totaal nieuwe maatschappelijke, demografische en medische uitdagingen. De voorbeelden zijn legio: de toename van de chronische ziekten, het streven naar een optimale levenskwaliteit voor elke patiënt, de verslavingsproblematiek, de gewijzigde gezinssamenstelling, de verwevenheid van sociale- en gezondheidsproblemen met kansarmoede, enz. Daarenboven kampt de huisarts met een groeiende administratieve rompslomp.

De toename van de individuele vereisten en inspanningen gaat evenwel gepaard met een afname van de maatschappelijke erkenning en materiële ondersteuning van de huisarts.

Reeds op 23 mei 2002 trok de N-VA aan de alarmbel. Op een persconferentie onder de titel "DE VLAAMSE HUISARTS IN EEN VLAAMS GEZONDHEIDSBELEID"( www.n-va.be/huisartsen) werden krijtlijnen getrokken voor een ambitieus plan voor een Vlaamse, sociale en kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg voor de 21ste eeuw.

De N-VA pleit voor de huisarts als spil van een kwalitatieve geneeskunde.

De huisarts moet een vrije beroeper blijven maar een louter prestatiegebonden terugbetaling is niet langer houdbaar. De N-VA wil daarom dat dit stelsel vervangen wordt door een gemengd stelsel van honorering per ingeschreven patiënt aangevuld met een taakgerichte honorering.
De honorering per ingeschreven patiënt dekt o.a. de kosten voor het Globaal Medisch Dossier, de consultaties tijdens de kantooruren, de raadplegingen tijdens het telefoonuurtje, preventietaken, praktische organisatie, opleiding en bijscholing, investering in het Vlaamse Netwerk Elektronisch Dossier.

De N-VA waarschuwt voor de nefaste gevolgen van de afname van de maatschappelijke erkenning en materiële ondersteuning van de huisarts.

Steeds meer artsen kampen met een "burn out". Het huisartsenberoep is niet langer aantrekkelijk. Slechts de helft van de instappers staat vijf jaar later nog in het beroep. Bij de huisartsen heerst een algemeen verspreide malaise.

De regering moet in de begroting 2003 werk maken van de echelonnering. De huisarts moet erkend worden als de belangrijkste toegangspoort tot de gezondheidszorg. Daarnaast moet het materiële statuut gevoelig verbeterd worden: een aangepast sociaal statuut en een vaste forfaitaire honorering naast de prestatiegebonden geneeskunde.

Als nu niet drastisch ingegrepen wordt, zal de samenleving de prijs betalen voor deze schuld door nalatigheid.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter, Dr. Walter Peeters, voorzitter werkgroep huisartsen, Dr. Louis Ide, lid werkgroep huisartsen, partijraadslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---