Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Overstromingen in China

De overstromingen, die China de laatste jaren hebben getroffen, zijn veroorzaakt door overvloedige regenval in de bovenloop van Yangtze. Zo viel er in juli 1998 op sommige plaatsen in het rampgebied 840 mm regen in twee weken tijd. Dat is meer dan ons land normaal in een jaar opvangt. Ook in juni en juli 2002 vielen enorme hoeveelheden waardoor gorte gebieden in het zuiden van China onder water kwamen te staan. De overstroming van het Dongting meer in augustus 2002 was te wijten aan extreem zware regen die viel op reeds verzadigd land. De intensitiet van de regen was volgens de WMO zeldzaam groot: plaatselijk werden hoeveelheden opgevangen die hier gewoonlijk slechts eens in de duizend jaar voorkomen.

In Centraal-China heerst een subtropisch klimaat met warme zomers en zachte winters. Het hele jaar door kan het er regenen, maar het meeste valt in de zomer wanneer de luchtdruk boven het oosten en zuiden van China laag is en storingen van de Grote Oceaan warme, vochtige lucht aanvoeren. In Wuhan ligt de middagtemperatuur zowel in juli als augustus gemiddeld rond 34 graden en het nachtelijk minimum bedraagt gewoonlijk 26 graden. Door de hoge relatieve vochtigheid van gemiddeld 77% voelt de warmte zeer drukkend aan.

De zomermaanden vormen de regentijd; overstromingen zijn dan niet ongebruikelijk. In Wuhan valt 's zomers gemiddeld zo'n 140 tot 190 mm per maand. Zeer bedreigend voor de Chinese kust zijn de tropische orkanen die in dit gebied tyfonen worden genoemd. Door de hoge temperatuur van het oceaanwater van zo'n 27 graden kunnen ze daar veel energie oppikken. Ze komen vooral voor tussen juli en oktober en zorgen aan de kust niet alleen voor gevaarlijke wind maar brengen ook nog eens enorme hoeveelheden regen mee. In het binnenland neemt de activiteit sterk af, zodat ze voor het verder landinwaarts gelegen rampgebied nauwelijks van belang zijn.

Veel regen en overstromingen zijn dus niet ongewoon in dit gebied, maar de hoeveelheden waren deze zomer erg groot. De zware regens die China in 1998 en 2002 troffen werden door sommigen toegeschreven aan El Niño, maar uit onderzoek van het KNMI blijkt dat er geen verband bestaat tussen de zomerregens in China en El Niño. Een relatie met het sterkere broeikaseffect is ook niet zonder meer te leggen. Het broeikaseffect is nu nog klein: de opwarming van de 20e eeuw was ongeveer 0,6 graad. Bij de huidige zwakte van het broeikaseffect is een duidelijk verband met de recente extreem grote neerslaghoeveelheden niet te leggen. Hoewel er in de 20e eeuw misschien wel een lichte toename waarneembaar was van zware neerslaggebeurtenissen, kan je dit niet zondermeer doortrekken naar het soort extreme gebeurtenissen. Dit soort gebeurtenissen is eenvoudig (nog) te zeldzaam om direct met het broeikaseffect in verband te worden gebracht.

Noodweer en rampen het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 6 september 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI