---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Berging Wilnis: Burgemeester Burgman en colonel Whitty (De Ronde Venen)

Opnieuw menselijke resten aangetroffen bij berging bommenwerper in Wilnis

06-09-2002

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht heeft gisteren (5 september) opnieuw stoffelijke resten geborgen bij de berging van de Vickers Wellington bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog in Wilnis. Ook werden net als eerdere dagen meer vliegtuigwrakdelen en munitie aangetroffen. Enige opmerkelijke vliegtuigdelen die werden gevonden zijn een zuurstof- en stikstofcontainer, gedeeltelijk nog op druk, en enkele vliegtuig identificatieplaatjes.

Op de bergingslocatie ontving de burgemeester van De Ronde Venen, mevrouw M. Burgman, gisteren een vertegenwoordiger van de Canadese Ambassade, colonel M. Whitty. Een dag eerder was hij op de hoogte gebracht van de vondst van de stoffelijke resten. Er bestaat nog geen duidelijkheid of het gaat om resten van één of meerdere personen. Ook is er nog geen idee over de identiteit. Bij het neerstorten van de bommenwerper in mei 1943 kwamen drie bemanningsleden om het leven. De beide boordschutters staan nog steeds als vermist te boek, terwijl van de vlieger eerder een deel van de stoffelijke resten werd geborgen.

Gisteren werd duidelijk dat de vliegtuigwrakdelen zich op een beperkter gebied bevinden dan eerder was aangenomen. Nadat initieel een stuk van 25 bij 20 is afgegraven heeft de Bergingsdienst het doelgebied teruggebracht naar 20 bij 15 meter. Hierin wordt de komende dagen opnieuw een laag van circa 70 centimeter afgegraven. De Bergingsofficier van de Koninklijke Luchtmacht verwacht nog minstens anderhalve week nodig te hebben om de plaats van de berging uit te graven. Vervolgens wordt ca 3500 m3 afgegraven grond doorzocht. Daarna wordt het terrein door een aannemersbedrijf schoon opgeleverd. (Foto's: De Ronde Venen)

Foto: Berging Wilnis: Zekeringenplaatje (De Ronde Venen)

Gerelateerde pagina's

* Berging bommenwerper Wilnis: menselijke resten aangetroffen
* Berging bommenwerper: EHBO-pakket en wrakstukken gevonden
* Berging bommenwerper Wilnis daadwerkelijk begonnen
* Voorbereidingen berging Britse bommenwerper voltooid