Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

NIZW-publicatie De een kan niet zonder de ander

Nieuw in de serie Verzorging in zicht, inzicht in verzorging

3 september 2002

Vrijwilligers en beroepskrachten in de zorg kunnen niet zonder elkaar. Zij hebben elkaar nodig om goede zorg te kunnen verlenen. Afstemming en samenwerking zijn daarbij van belang. Waar liggen de mogelijkheden? En welke knelpunten kunnen zich voordoen? Dit zijn vragen die aan de orde komen in De een kan niet zonder de ander. Deze brochure is verschenen bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW als nieuwste deel in de serie Verzorging in zicht, inzicht in verzorging. De brochure is bedoeld voor beroepskrachten, maar ook vrijwilligers kunnen hem gebruiken om meer inzicht te krijgen in de samenwerking met professionals.

Prettiger
Vrijwilligers en beroepskrachten in de zorg hebben hetzelfde doel: zorgen dat de cliënt optimale zorg krijgt. Ook staan ze, door de steeds grotere hulpvraag, beide onder steeds zwaardere druk. Goede samenwerking tussen beroepskracht en vrijwilliger verbetert niet alleen de kwaliteit van de zorg, maar maakt ook het werk voor alle betrokkenen prettiger.

Samenwerking
Een goede samenwerking komt niet vanzelf. Ten eerste is er kennis van de ander voor nodig. Daarom geeft De een kan niet zonder de ander achtergrondinformatie over vrijwilligers in de zorg, hun werkzaamheden en motieven. Daarnaast is wederzijds begrip van belang. De samenwerkingspartners moeten begrijpen waarom de ander `zo doet'. Afstemming van en duidelijkheid over de taken vormen een derde aspect van de samenwerking. Wie verricht de taken en hoe ga je om met overlappingen in de taakverdeling? Een vierde aandachtspunt is communicatie: zorgen dat informatie overkomt en dat je de juiste signalen opvangt. Deze voorwaarden voor een prettige samenwerking worden in De een kan niet zonder de ander besproken.

Een voorbeeld: begrijpen
De wijkverzorgende: `Ik heb al zo vaak tegen haar gezegd: als het te veel is, moet je het niet doen. En elke keer gaat zij alsnog allerlei extra dingen voor de cliënt doen. Dan neemt ze herstelwerk mee naar huis of komt ze een extra middagje langs en dan zit ze weer te klagen dat het haar te veel is. Dan denk ik, dat doet ze toch zelf.' De vrijwilligster: `Ik heb het gevoel dat ze helemaal geen waardering voor mij heeft. Als ik haar tegenkom, dan vertel ik wat ik allemaal gedaan heb en dan zegt ze steeds: als het te veel is, dan moet je het niet doen. Maar daar gaat het niet om, ik doe het graag, maar je wilt ook wel eens van een ander horen dat je het goed doet.'

De serie
De een kan niet zonder de ander is het meest recente deel in de serie Verzorging in zicht, inzicht in verzorging. Deze serie is bedoeld om verzorgenden in alle werkvelden en hun direct leidinggevenden te informeren over ontwikkelingen die van belang zijn voor de uitoefening van het vak. De serie is bestemd voor iedereen die in de collectieve sector mensen verzorgt, die door een beperking niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Deze beperking kan zijn ontstaan door een handicap, ouderdom of ziekte.

Bestellen
De een kan niet zonder de ander. Samenwerken met vrijwilligers in de zorg is geschreven door Christina Mercken en kost ¤ 4,50. ISBN 90-5050-995-9 en E 3229217. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 2306 607,
fax (030) 2306 491, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 6 september 2002