LEI

persbericht / nr. 1704

6-september-2002

Preventie en bestrijding MKZ: Hoe verder?

Hoe voorkom en bestrijd je mond- en klauwzeer? Die vraag staat centraal in een breed opgezet onderzoek van de Kenniseenheid Maatschappij van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Uitvoerenden zijn de leerstoelgroep Agrarische Bedrijfseconomie en het LEI. Zij ontwikkelen momenteel een methodiek waarmee de effecten van te kiezen maatregelen kunnen worden doorgerekend. In dit integrale evaluatiekader worden niet alleen veterinaire en economische effecten voor de landbouw meegenomen, maar ook gevolgen voor andere sectoren zoals toeleverende en verwerkende bedrijven en toerisme en recreatie. Daarnaast wordt rekening gehouden met de sociaal-psychologische gevolgen. Op donderdag 17 oktober worden de resultaten van het onderzoek op een congres gepresenteerd.

Om het evaluatiekader te ontwikkelen zijn studies verricht naar de effecten van de MKZ-crisis in 2001. Daarbij is gelet op de kwantitatieve gevolgen voor landbouw, agribusiness, toerisme en recreatie. Maar ook de kwalitatieve gevolgen die verband houden met communicatie en met maatschappelijke waarden en zorgen zijn in kaart gebracht.

Tijdens het congres in de Reehorst in Ede zal minister Veerman van LNV een eerste reactie geven op de aanpak en resultaten van het onderzoek. Vanuit het bedrijfsleven zal de heer van Gisbergen (LTO-Nederland) het onderzoek van commentaar voorzien en namens andere maatschappelijke organisaties gebeurt dat door mevrouw Beckers van de stichting Natuur en Milieu.

Op de website www.wageningen-ur.nl/mkz vindt u meer informatie over het congres en over de wijze waarop u zich daarvoor kunt aanmelden. Daarnaast biedt de site inzicht in doel, opzet en voortgang van het project als geheel. U kunt er bijvoorbeeld een aantal tussenresultaten en werkrapporten raadplegen. Tevens vermeldt de site de namen en adressen van de belangrijkste contactpersonen.