Ingezonden persbericht

Zeventig jaar veranderend landschap van Noord-Holland in beeld gebracht

Woensdag 4 september ontving de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland de heer H. Borghouts van Het Noord-Hollands Landschap het eerste exemplaar van het boek 'Dubbelportret van Noord-Holland, 70 jaar veranderend landschap'. Het boek toont aquarellen van landschappen, stads- en dorpsgezichten gemaakt rond 1930 én recent gemaakte foto's van diezelfde plek. Op die manier is een vergelijking mogelijk over een periode van 70 jaar en dat levert vele interessante ontdekkingen op.

Noord-Holland was nog niet zo lang geleden stil en landelijk. Van dat Noord-Holland heeft rond 1930 schilder Bernard van Vlijmen een reportage gemaakt, op zijn manier. Hij trok door de provincie en maakte er aquarellen. Dat waren plaatjes voor een album, uitgegeven door de N.V. Koek- en Beschuitfabriek v/h G. Hille & Zoon. Je kon ze sparen en inplakken. Stichting Het Noord-Hollands Landschap heeft zeventig jaar later een fotograaf opdracht gegeven de plekjes te fotograferen waar Van Vlijmen heeft zitten schilderen. Soms werd dat een hele zoektocht. Aquarellen en foto's zijn samen gebracht in dit boek, een dubbelportret en een uniek document van zeventig jaar veranderingen in het landschap. Voor sommigen een nostalgische trip naar het Holland van hun kinderjaren, voor anderen een kennismaking met een bijna vergeten verleden. En voor ieder een aansporing het oude landschap te koesteren en te beschermen.

Overige gegevens:
Fotografie Bert Muller, tekst Frans Buissink
Omvang 96 pagina's, geheel in kleur, groot formaat, 23,5 x 29 cm, gebonden papierenband met linnen rug.
Uitgave: Stichting Uitgeverij Noord-Holland en Stichting Het Noord-Hollands Landschap ISBN 90-71123-62-6
Voor EUR 23,- verkrijgbaar in de boekhandel. Beschermers van Het Noord-Hollands Landschap betalen EUR 18,50 in de InformatieWinkel in Castricum.


---

Voor inlichtingen over bovenstaand persbericht kunt u contact opnemen met de voorlichter van Het Noord-Hollands Landschap, Johan Stuart, 0251-362 747 of mobiel 06-53129644. Op aanvraag stuur ik u graag een recensie exemplaar. Castricum, 6 september 2002