Gemeente Nieuwegein

Melden symptomen Iepenziekte succesvol

In mei deed de gemeente Nieuwegein een oproep om de symptomen van de Iepenziekte te melden bij Servicelijn. Inmiddels zijn er meer dan 40 meldingen binnengekomen. Bij alle meldingen is iemand van de gemeente gaan kijken. In alle gevallen was de boom ziek. In 20 gevallen was het daadwerkelijk de Iepenziekte en zijn de bomen gerooid. Daarnaast heeft de gemeente zelf bij 50 Iepen in het gemeentelijk groen de Iepenziekte geconstateerd en deze Iepen gerooid. Dit jaar is het aantal Iepen dat is doodgegaan aan de Iepziekte relatief laag. Dat komt enerzijds door het alerte optreden van de mensen die de meldingen hebben gedaan. Anderzijds heeft de gemeente alle grotere Iepen op gemeentegrond in Nieuwegein gevaccineerd.

Bij de 20 meldingen over iepen, ging het om kleine Iepen (tot 30 cm stamdoorsnede) op particuliere grond. De andere 20 meldingen gingen over andere bomen zoals Meidoorns, Marissen en Sierkersen. Deze -overwegend kleine- bomen hadden last van de Perenprachtkever. De gemeente is ook blij met deze meldingen. De komende maand worden ook deze bomen gerooid.

Omdat de Iepenziekte zeer besmettelijk is verwijdert de gemeente Nieuwegein na een melding de Iep binnen twee weken. De zieke boom wordt dan verder onschadelijk gemaakt. Kleine Iepen (tot 40 cm doorsnede) in particuliere tuinen worden gratis verwijderd en onschadelijk gemaakt. Bij particuliere Iepen groter dan 40 cm doorsnede vergoedt de gemeente Nieuwegein de helft van de verwijderingkosten.

De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Deze groeit in de houtvaten van de bomen. Via de sapstroom verspreidt de schimmel zich steeds verder door de boom. De iep probeert de schimmel tegen te houden door de houtvaten af te sluiten. Hiermee richt de boom zichzelf te gronde: hij droogt uit, bladeren en takken verwelken, en tenslotte sterft de hele kroon af. De schimmel wordt bovengronds verspreidt door iepenspintkevers. De kevertjes zijn ca. 4 mm groot en leggen hun eitjes bij voorkeur in zwakke, zieke bomen. De jonge kevers vliegen 's zomers uit naar jonge gezonde bomen. Als de kevers schimmelsporen bij zich dragen, kunnen deze via een aangevreten houtvat de gezonde boom binnendringen. Hoe meer bomen met de iepziekte blijven staan, hoe sneller de epidemie om zich heen slaat. Ondergronds kan de schimmel overgedragen worden wanneer de wortels van een zieke en een gezonde boom elkaar raken. Dit gebeurt vaak bij Iepen die langs wegen staan. Al met al is de iepziekte zeer besmettelijk.

Sinds begin van de twintigste eeuw komt in Nederland de iepziekte voor. De ziektebestrijding is in eerste instantie een zaak van de gemeenten. Omdat de ziekte niet bij gemeentegrenzen ophoudt, is coördinatie belangrijk. Per provincie is er een coördinator. Zij houden zich bezig met de iepziektebestrijding in hun provincie met betrekking tot iepen van gemeenten, rijk, provincie, andere grote terreinbeheerders en particulieren.

De iep is een oer-Hollandse boom, die al eeuwenlang veel in Nederland voorkomt. Mede door de iepen zijn bijvoorbeeld de Amsterdamse grachten zo beroemd. Met name in de kustgebieden zijn iepen belangrijk, omdat ze de harde zoute zeewind prima kunnen trotseren. Andere bomen kunnen dat veel minder goed. Maar niet alleen langs de kust is de iep belangrijk, ook in stedelijke gebieden is de iep een belangrijke boomsoort. Vervuilde lucht, verdichte grond, weinig zuurstof en vocht, verharding; ze verdraagt het allemaal. Daarnaast zijn iepen mooie en duurzame bomen, die snel en gemakkelijk groeien. Niet voor niets is de iep in 2001 uitgeroepen tot 'boom van het jaar'.

Invoerdatum 6-9-2002