Gemeente Nieuwegein

Nieuwegein ruimt onveilige speeltoestellen op

Bij de jaarlijkse inspectie is gebleken dat nog steeds een aantal speeltoestellen in Nieuwegein onveilig is. De inspectie is uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf en de resultaten zijn vastgelegd in een logboek. Richtlijn bij de inspectie was het Besluit veiligheid, attractie- en speeltoestellen. De gemeente heeft er nu voor gekozen om het resterende budget (ca. 180.000 euro) van dit jaar volledig te besteden aan het verwijderen van de resterende onveilige speeltoestellen. Voorlopig komen er nog geen nieuwe speeltoestellen voor in de plaats. Daarvoor stelt de gemeente eerst een plan van aanpak op. Eind september begint de gemeente met het verwijderen van de onveilige speeltoestellen.

Het is op het eerste gezicht vaak niet meteen duidelijk of een speeltoestel veilig is of niet. Een op het oog 'oud' of 'lelijk' speeltoestel, kan qua veiligheid prima in orde zijn. Een 'splinternieuw' of 'mooi' speeltoestel kan daarentegen best onveilig zijn. De inspecteurs van de speeltoestellen zijn dan ook uitgerust met ongebruikelijk 'testmateriaal'. Zo hebben ze een bal ter grootte van een kinderhoofdje waarmee gekeken wordt of kinderen klem kunnen komen in een speeltoestel. Of een koordje met een knoopje aan het einde, waarmee wordt gekeken of kinderen nergens met hun capuchonkoord achter kunnen blijven haken.

Momenteel wordt er een totaalplan opgesteld voor alle speelplaatsen in Nieuwegein. Dit plan houdt onder meer in het verwijderen van speellocaties die verouderd zijn en weinig worden gebruikt. Maar ook het opknappen van speelplaatsen die regelmatig worden gebruikt en het uitbreiden van deze locaties met sport- en speeltoestellen voor de jeugd vanaf tien jaar. Als dit plan is voorbereidt, moet het college er een principe-besluit over nemen. Daarna gaat het voor inspraak naar de bewoners van Nieuwegein. Vervolgens moet het college een definitief besluit nemen én de (financiële) middelen beschikbaar stellen. Pas daarna kan worden begonnen met vervangen van de verwijderde speltoestellen.

Invoerdatum 6-9-2002