Gemeente Nieuwegein

Besluitenlijst college van 3 september 2002

Dit zijn samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

? Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College neemt kennis van vergaderschema raad en raadscommissies (2002/8221) Het college heeft kennis genomen van het vergaderschema raad en raadscommissies voor 2003.

College stelt notitie rond vertrouwelijkheid en geheimhouding vast (2002/8251)
In de raadsvergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuurlijke Zaken in maart 2001 is de notitie ´Bestuurlijke integriteit´ besproken. Naar aanleiding daarvan ontstonden vragen over hoe om te gaan met begrippen als ´vertrouwelijk´, ´besloten´ en ´geheim´ als het gaat om gemeentelijke stukken en vergaderingen van college, raad en raadscommissies. Daarom heeft het college nu een notitie vastgesteld waarin één en ander overzichtelijk is vastgelegd. De inhoud van deze notitie is gebaseerd op bestaande wettelijke kaders, zoals vastgelegd in de Gemeentewet en de Wet openbaarheid van bestuur.

? Portefeuille van wethouder Jacqueline Verbeek

College verleent vergunning voor plaatsing speeltoestel Bosruiter (2002/7983)
De Stichting Reinaerde heeft een speeltoestel geplaatst aan de Bosruiter 16, op het terrein van kinderdagverblijf Olleke Bolleke. Voor dit bouw werk was in eerste instantie geen vergunning aangevraagd. De Stichting heeft dit alsnog gedaan.
Het college heeft besloten de bouwvergunning te verlenen omdat ze het speeltoestel als noodzakelijk onderdeel ziet voor het functioneren van het kinderdagverblijf Hiervoor was een artikel 19 vrijstellingprocedure van het bestemmingsplan nodig. Hiertegen is een bezwaar ingediend. Dit bezwaar is ongegrond verklaard.

College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2002/8219) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

College blijft bij besluit bouwvergunningverlening voor tuincentrum/bouwmarkt (2002/921/931)
Het college heeft in februari 2002 aan Hornbach een bestemmingsplanvrijstelling verleend voor het bouwen van een tuincentrum/bouwmarkt aan de Veldwade te Nieuwegein. Op basis van deze vrijstelling is aan Hornbach ook de bouwvergunning verleend. Tegen dit laatste besluit zijn bezwaren ingediend. De bezwaren hebben voor het overgrote deel echter betrekking op de vrijstellingverlening en niet op het bouwplan zelf. Het college heeft daarom besloten dat de bezwaarschriften geen aanleiding geven om de bouwvergunning te weigeren of te wijzigen.

College beantwoordt vragen over realisering sportvoorzieningen Galecopperzoom (2002/8007)
Het college beantwoordt de vragen die de fracties van PvdA en CDA hebben gesteld over de realisering van de Sportvoorzieningen in Galecopperzoom. De vragen waren vooral gericht op de financiële consequenties van de accommodaties, voor zover de kosten daarvan voor rekening van de verenigingen komen. In haar antwoordbrief zet het college uiteen dat de kwaliteitskaders door de gemeenteraad zijn vastgesteld in de Ontwikkelingsvisie. In nauwe samenwerking met de verenigingen wordt gewerkt aan de planontwikkeling, waarbij de financiële component een belangrijke rol speelt. Ook een belangrijke rol speelt de advisering van NOC*NSF en het waarborgfonds Sport.

Tussenevaluatie sportbuurtwerk (2002/8229)
Het college heeft kennis genomen van een tussenevaluatie van het Nieuwegeinse sportbuurtwerk, uitgevoerd door Stichting Schakels. Het sportbuurtwerk heeft zich in Batau-Zuid en Jutphaas/Wijkerloot met succes bezig gehouden met het aanbieden en ontwikkelen van structureel lokaal sportaanbod ontstaan voor de doelgroepen 12- en 12+, zoals: sportinstuif, voetbaltraining, streetdance en Thai boksen. In de buitenperiode zijn de wijken bezocht door de sportbus en een mobiele sportuitleen en in de binnenperiode is er gebruik gemaakt van de aanwezige sportaccommodaties. Samen met jongeren uit de wijk zijn er plannen bedacht voor het ontwikkelen van voetbalkooien aan het Nijpelsplantsoen en aan de Nedereindseweg. Deze plannen zijn door de gemeente aangepakt. Er is door het sportbuurtwerk vaak samengewerkt met de SWN, basisscholen en vrijwilligers. Door het sportbuurtwerk is er naast sport als doel vooral aandacht besteed aan sport als middel. Het leren samenspelen, samen omgaan en sporten met kinderen uit de wijk van verschillende afkomst en sekse. Daamee heeft het sportbuurtwerk op veel thema's kunnen bijdragen, onder andere participatie, integratie, overlast, opvoeding, migranten/allochtonen, specifieke doelgroepen en integraal werken. Het project sportbuurtwerk loopt vooralsnog van 1 mei 2001 tot 1 maart 2003.
Het college verzoekt het presidium de tussenevaluatie ter bespreking voor te leggen aan de commissie Sociale omgeving en cultuur (SOC).

? Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Subsidie voor vrouwendiscussiedag Cultureel Centrum Irakezen (2002/6887) Het Cultureel Centrum Irakezen Nieuwegein organiseert op 8 september a.s. een vrouwendiscussiedag, met als centrale thema integratie. De Irakese zelforganisatie vraagt de gemeente om een subsidie voor de organisatie van deze dag. De doelgroep vrouwen is een belangrijke doelgroep binnen het algemene integratiebeleid. De gemeente verwacht dat er door de specifieke vrouwenbijeenkomst een positieve bijdrage wordt geleverd aan de emancipatie van deze groep. Het CCiN ontvangt daarom ¤ 510,- vanuit het subsidiebudget zelforganisaties allochtonen.

Jaarverslag 2001 Sociale dienst (2002/8227)
Elk jaar is de gemeentelijke Sociale dienst verplicht om een beleidsverslag te schrijven. Dit verslag geeft inzicht in de activiteiten van het jaar 2001 van de dienst in brede zin. Aan het eind van 2001 ontvingen 926 mensen een bijstandsuitkering. Van deze groep is 62% vrijgesteld van een arbeidsplicht. Ruim driekwart van de bijstandsgerechtigden heeft een zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt. In 2001 zijn 283 klanten met een uitkering uitgestroomd. Bij 40% was het verkrijgen van inkomsten de reden van uitstroom. De schuldhulpverlening wordt door de gemeente zelf uitgevoerd en in 2001 bedroeg het aantal in behandeling genomen verzoeken 185. In 2001 zijn het aantal aanvragen op de Wet Voorzieningen Gehandicapten gestegen voor met name de woningaanpassingen en de vervoersmiddelen. Het algemene beeld van het beleidsverslag laat zien dat de Gemeentelijke Sociale Dienst over het algemeen goede producten levert. Het college stelt aan het presidium van de raad voor om het jaarverslag vast te stellen.

Investeringen in onderwijsachterstanden (2002/8226) B & W van Nieuwegein heeft nieuwe plannen ontwikkeld om de onderwijsachterstanden in de stad tegen te gaan. In het zogenaamd beleidskader GOA (Gemeentelijk onderwijs achterstandenbeleid) van Nieuwegein worden vier speerpunten genoemd. In de periode 2002 tot en met 2006 moet daar alle aandacht naar uit gaan. De vier speerpunten zijn voor -en vroegschoolse educatie (VVE), ondersteuning van de schoolloopbaan, het bestrijden van voortijdige schooluitval en beheersing van de Nederlandse taal. Nieuw is bijvoorbeeld dat in Nieuwegein een peuterspeelzaal met een speciaal basisprogramma zal starten. Voor dit schooljaar is ruim ¤ 400.000 beschikbaar. Een groot deel hiervan ontvangt de gemeente van het Rijk. De gemeente Nieuwegein investeert zelf ook fors, door een aanvullend budget beschikbaar te stellen van ¤ 59.000. Het college verzoekt het presidium om het voorstel ter vaststelling aan de raad voor te leggen. Zie voor meer informatie het apart verschenen nieuwsbericht.

? Portefeuille van wethouder Evert van Linge

College stelt maatregelen voor om te duur huren tegen te gaan (2002/8230) Het college wil maatregelen treffen om huishoudens die te duur huren, passender te laten wonen. De maatregelen zijn het resultaat van het onderzoek 'Huur te duur?'. Over deze maatregelen is overleg gevoerd met de corporaties en de seniorenraad. De corporaties worden betrokken bij de uitvoering, als de gemeenteraad op 17 oktober instemt met de voorstellen. Zie voor meer informatie het apart verschenen nieuwsbericht.

? Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

College legt bedrijf aan Hollandhaven een dwangsom op (2002/7976) Het college legt het metaalbewerkingsbedrijf Corus Vlietjonge b.v., gevestigd Hollandhaven 1 te Nieuwegein, een dwangsom op wegens het niet reinigen van de vetafscheider. De last wordt bepaald op ¤ 500,--, per week tot een maximum van
¤ 5.000,--. Het bedrijf heeft vier weken de tijd om aan het voorschrift te voldoen. Voldoet het hierna nog niet aan het voorschrift dan moet het per week aan de gemeente ¤ 500,-, betalen.

Bezwaren bergbezinkbassin Ansinghlaan (2002/3162)
Op 22 november 2001 heeft de gemeenteraad besloten het 'parkje achter de Ansinghlaan' aan te wijzen voor de bouw van een bergbezinkbassin en de aanleg van een aanvoer- / overstortriool. Tegen dit besluit heeft de 'bewonerscommissie Wijkersloot West' op 5 december 2001 bezwaar aangetekend. Het bezwaar van 'bewonerscommissie Wijkersloot West' is op 28 januari 2002 behandeld in de 'Commissie bezwaar- en beroepschriften'. De Commissie bezwaar- en beroepschriften oordeelde dat de bezwaren van 'bewonerscommissie Wijkersloot West' niet ontvankelijk zijn. De commissie is van oordeel dat het besluit geen besluit is in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (AWB). Daarom kan daar ook geen bezwaar tegen worden gemaakt op basis van de AWB. De beslissing over het bezwaar van de 'bewonerscommissie Wijkersloot West' is aan de raad. Het college spreekt zich niet inhoudelijk over het voorstel uit. Aan het presidium wordt voorgesteld om het voorstel te agenderen voor vergadering van de commissie ABZ van 24 september en de raadsvergadering van 17 oktober.

College stelt prioriteitsvolgorde subsidie restauratie rijksmonumenten 2003 vast
(2002/7981)
Het college stemt in met de volgende prioriteitsvolgorde van te subsidiëren restauraties van rijksmonumenten 2002-2008 voor het jaar 2003: Categorie woonhuizen/boerderijen:

1. Utrechtsestraatweg 11
Categorie overige monumenten:

1. Dorpskerk, Jutphaas

2. Nicolaaskerk, Jutphaas

3. Oude Sluis, Vreeswijk

4. Wipwatermolen

5. Orgel Nicolaaskerk, Jutphaas
De volgorde van de ingediende aanvragen voor subsidie is in overleg met de Monumentencommissie opgesteld. Aan de raad wordt voorgesteld om - via het presidium van de raad - deze prioriteitsvolgorde vast te stellen.

College maakt start met bouwrijp maken Blokhoeve
Het college van B & W heeft ingestemd met het voorstel een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen voor het bouwrijp maken van het deelgebied de Lamellen in het plan Blokhoeve. In het voorbereidingskrediet zijn ook de kosten opgenomen voor het bouwrijp maken voor de bouw van een kantoor op deelgebied het Eiland en twee kantoren in deelgebied het Blok. In totaal gaat het om een bedrag van ¤ 4.844.000. De kredietaanvraag wordt behandeld in de raadscommissie Algemene en bestuurlijke zaken van 24 september.
Zie voor meer informatie het apart verschenen nieuwsbericht.

? Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Bezoldigingsregeling stagiaires (2002/8231)
Het college heeft ingestemd met redactionele wijzigingen van de bezoldigingsregeling stagiaires.

Realisatie sportpark Galecopperzoom van start
Het college van B & W van Nieuwegein heeft ingestemd met het voorstel een krediet van ¤ 11.626.000 beschikbaar te stellen voor het realiseren van het sportpark Galecopperzoom. In de commissie Sociale Omgeving en Cultuur van 19 september a.s. en de commissie Algemene en Bestuurlijke Zaken van 24 september a.s. zal het kredietvoorstel aan de orde komen. Het college stelt voor om direct na de behandeling in de commissie met de aanbestedingsprocedure te starten.
Zie voor meer informatie het apart verschenen nieuwsbericht.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de (beoogd) raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

Invoerdatum 6-9-2002