Gemeente Nieuwegein

Realisatie sportpark Galecopperzoom van start

Het college van B & W van Nieuwegein heeft ingestemd met het voorstel een krediet van ¤ 11.626.000 beschikbaar te stellen voor het realiseren van het sportpark Galecopperzoom. In de commissie Sociale Omgeving en Cultuur van 19 september a.s. en de commissie Algemene en Bestuurlijke Zaken van 24 september a.s. zal het kredietvoorstel aan de orde komen. Het college stelt voor om direct na de behandeling in de commissie met de aanbestedingsprocedure te starten.

Het nieuwe Sportpark Galecopperzoom biedt plaats aan de voetbalvereniging J.S.V. Nieuwegein, rugbyclub R.C.N., atletiekvereniging Atverni en de honk- en softbalafdeling van S.V. Geinoord. De vier verenigingen nemen samen met de gemeente deel aan de Werkgroep Sport. De ontwikkeling van het sportpark en de verschillende gebouwen is in deze werkgroep nader uitgewerkt. Afgesproken is dat de gemeente alle velden en banen (kleedgedeelte) aanlegt en hiervoor ook de kosten draagt. Wat betreft het clubgebouw zijn verschillende afspraken gemaakt. Voor J.S.V. Nieuwegein betekent dit een nieuw kleedgedeelte en een clubgebouw met tribune en dug outs. Bij R.C.N. zorgt de gemeente voor het kleedgedeelte en de realisatie van het clubgebouw in casco. De club moet dit zelf afbouwen. Bij Atverni en S.V. Geinoord financiert en bouwt de gemeente het kleedgedeelte. De clubs moeten zelf zorgen voor realisering van het clubgebouw. Alle gebouwen zullen in twee bouwlagen worden gerealiseerd, waarbij het kleedgedeelte op de begane grond is gelegen en het clubgedeelte op de eerste verdieping van het gebouw.

Aandachtspunten
Met de verenigingen die het clubgebouw zelf moeten bekostigen zoekt de gemeente nog intensief naar financieel haalbare oplossingen. De realisering van deze accommodaties is aangemeld bij de Stichting Waarborgfonds Sport. In nauw overleg met NOC*NSF en dit Waarborgfonds zullen de mogelijkheden voor de realisering van deze accommodaties nader worden uitgewerkt. Door de slechte grondslag van het gebied Galecopperzoom is het noodzakelijk extra grondwerken uit te voeren. Dit betekent dat de grond gedeeltelijk moet worden opgehoogd en voorbelast met een zandpakket. Deze ophogingen betreffen de atletiekbaan voor Atverni, het trainingsveld van J.S.V. Nieuwegein en de honk- en softbalvelden voor S.V. Geinoord.

Uitvoering
Na behandeling in de raadscommissies start de gemeente een openbare aanbestedingsprocedure voor de cultuurtechnische werken (bijvoorbeeld aanleg van bruggen) en de grondwerken die samen hangen met de voorbelasting van de terreinen. De werkzaamheden zullen eind oktober starten. Voor die tijd worden al bomen en struiken gekapt om de realisering van het sportpark mogelijk te maken. De aanbesteding van de gebouwen zal in het voorjaar van 2003 plaats moeten vinden, zodat in het derde kwartaal van 2003 met de bouw kan worden begonnen.
De verhuizing van de sportverenigingen naar het Sportpark Galecopperzoom en de ingebruikname van de sportaccommodaties is gepland in augustus 2004.

Invoerdatum 6-9-2002