GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 6 september 2002 15:45 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vendrik vraagt opheldering over kwijtschelden heffingsrente vastgoedsector

( 6 september 2002)

Kamervraag
Vragen van het lid Vendrik (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Financiën over het betalen van heffingsrente door de vastgoedsector, dd 6 september 2002.


1. Heeft u kennis genomen van het artikel 'Belasting: berekenen rente te veel werk' (de Volkskrant, dd 5 september 2002)?


2. Wat is de oorzaak van het feit dat de vastgoedsector de heffingsrente slechts zelden in rekening gebracht krijgt? Ligt daar naar uw opvatting mismanagement bij de belastingdienst aan ten grondslag? Zo nee, wat is dan de oorzaak?


3. Wie heeft op welk moment het besluit genomen om geen heffingsrente in rekening te brengen bij de vastgoedsector? Welke motivatie lag daaraan ten grondslag?

4. Heeft de politieke leiding van het departement ooit geweten of haar fiat gegeven aan het besluit om geen heffingsrente in rekening te brengen bij de vastgoedsector? Zo ja, op welk moment en met welke motivatie?

5. Waarom is daar niet eerder tegen opgetreden, terwijl de problemen al langer bekend zijn en grote financiële gevolgen hebben?

6. Indien aanpassingen in de organisatie van de belastingdienst noodzakelijk zijn om wel heffingsrente in rekening te kunnen brengen bij de vastgoedsector, waarom hebben deze aanpassingen dan niet eerder plaatsgevonden?

7. Deelt u de mening dat ook kostbare aanpassingen in de organisatie of op het terrein van de informatietechnologie zich moeiteloos zouden terugverdienen via hogere belastinginkomsten?

8. Deelt u de mening dat het voor een rechtvaardig belastingstelsel met draagvlak onder de bevolking noodzakelijk is dat iedereen de verschuldigde belasting ook daadwerkelijk moet betalen, ook de vastgoedsector?

9. In hoeverre zijn de problemen met het in rekening brengen van de heffingsrente bij de vastgoedsector nu daadwerkelijk opgelost? Is de stelling van 'een ingewijde' juist dat de Belastingdienst nog dagelijks grote bedragen misloopt? Zo nee, tot wanneer was deze stelling wél juist? Zo ja, wanneer komt daar dan een wel einde aan en wat gaat u daaraan doen?

10. Hoeveel geld is de schatkist vanaf 1995 misgelopen door het niet in rekening brengen van de heffingsrente bij de vastgoedsector? Is het juist dat dit om tientallen miljoenen gaat?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -